< Terug naar overzicht

Helft rokers slecht geïnformeerd over e-sigaret

Woensdag 31 mei was het Werelddag Zonder Tabak, een initiatief om rokers aan te zetten om te stoppen. Ondertussen stijgt het gebruik van de e-sigaret als nooit tevoren. De kennis en perceptie van rokers over elektronisch roken is echter onvolledig en vaak onjuist. In het kader van gezondheidspreventie is hier een belangrijke rol weggelegd voor werkgevers om de juiste informatie te verspreiden.

Uit het onderzoek van Mensura Externe Dienst voor Preventie en Bescherming op het Werk blijkt dat de meerderheid van de rokers denkt dat ze goed geïnformeerd zijn over de e-sigaret, maar dit in werkelijkheid niet zijn. De informatie halen ze vooral uit de media of uit hun omgeving. De helft van de ondervraagde personen blijkt onjuist te antwoorden op specifieke vragen over elektronisch roken of ‘dampen’. Zo denkt meer dan één op de drie bijvoorbeeld dat de elektronische sigaret door de Wereldgezondheidsorganisatie is goedgekeurd als een manier om te stoppen met roken, wat niet het geval is.

Als het aankomt op stoppen met roken, heeft twee op de drie ondervraagden nog nooit een expert ter zake geraadpleegd en gelooft een derde van de kandidaat-stoppers dat ze dit kunnen verwezenlijken zonder externe hulp. Slechts 2 procent van de mensen die zonder begeleiding of externe hulp stoppen, houdt dat na een jaar nog vol. Van degenen die ondersteuning krijgen van een specialist, is 25 procent na een jaar nog rookvrij. Met behulp van cognitieve gedragstherapie en nicotinevervangers stijgt dit cijfer tot 40 procent.

De taak van werkgevers

Op de werkvloer is de e-sigaret net als gewone tabak geen optie. Volgens de Belgische wetgeving vallen elektronische sigaretten namelijk onder ‘tabaksproducten’. Wie wil dampen op het werk, moet zich dus naar een daarvoor voorziene ruimte of naar buiten begeven.

Volgens Erik Carlier, Directeur Health bij Mensura, is voor de werkgever een belangrijke taak weggelegd op het gebied van de informatie rondom de e-sigaret. “De studie die werd uitgevoerd door Mensura bevestigt dat werknemers nog onvoldoende zijn geïnformeerd en dat er misvattingen bestaan over de e-sigaret. In het kader van gezondheidspreventie kunnen werkgevers hier een belangrijke rol spelen in het verstrekken van de juiste informatie en in het overbrengen van de boodschap dat de elektronische sigaret géén manier is om ‘gezonder’ te roken. Het blijft schadelijk, met onbekende effecten op lange termijn, en onderhoudt de verslaving. De e-sigaret kan eventueel ingezet worden als een manier om te stoppen met roken, maar dan onder begeleiding van een professional én als traditionele nicotinevervangende producten niet hebben gewerkt.”

Bron: Mensura (mensura.be)

 

Lees meer over

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen