< Terug naar overzicht

Helft ondernemingen herstructureert in 2009

Voor 2009 verwacht de helft van de organisaties een herstructurering. Dat blijkt uit onderzoek van een HR-dienstverlener. Vooral grote interne reorganisaties en afslankingen staan op de agenda.

In december 2008 en januari 2009 voerde HR-dienstenbedrijf SD Worx een onderzoek naar herstructureringen van in België gevestigde bedrijven. Aan het onderzoek namen 176 HR-verantwoordelijken en bedrijfsleiders deel van bedrijven met meer dan vijftig werknemers. Het ging daarbij om zowel Belgische als internationale bedrijven op de Belgische markt. Er werd gepeild naar herstructureringen afgerond in de periode 2006-2008 én naar herstructureringen die voor 2009 op de agenda staan.
Wat blijkt? 41 procent van de ondernemingen werd de voorbije drie jaargeconfronteerd met een of andere vorm van herstructurering (van verhuizing, fusie, overname tot afslanking of sluiting). Bij 13 procent ging het om een overname. Bij 12 procent om een interne reorganisatie die impact had op meer dan een tiende van het totale personeelsbestand. Fusies kwamen beduidend minder voor dan overnames.

Vooral bij grote organisaties


Herstructureringen blijken vaker voor te komen bij grote organisaties dan bij kmo’s. Tussen 2006 en 2008 maakte 71 procent van de organisaties met meer dan 500 werknemers een herstructurering mee. Bij kmo’s was dat slechts 21 procent.

Grote interne reorganisaties en afslankingen


Voor 2009 is er een duidelijke toename van het aantal herstructureringen. De helft van de organisaties verwacht ermee geconfronteerd te worden. Vooral grote interne reorganisaties (19 procent) en afslankingen (11 procent ) worden verwacht, maar ook overnames van andere ondernemingen.
Interne reorganisaties zullen er vooral zijn bij organisaties met meer dan 500 werknemers en bij internationale bedrijven: 34 procent verwacht in 2009 een interne reorganisatie, tegenover slechts 6 procent van de Belgische ondernemingen.

Reden herstructurering


Belangrijkste aanleiding voor een herstructurering is de nood om de financiële resultaten te verbeteren. Dan volgen de wens om te groeien en efficiëntieverhoging van de organisatie.
Belgische bedrijven willen in de eerste plaats hun efficiëntie verhogen en vervolgens hun financiële resultaten verbeteren. Bij internationale bedrijven in België komt verbetering van het financiële resultaat op de eerste plaats, gevolgd door de wens om te groeien.

Top vijf problemen


De vijf belangrijkste problemen waarmee een organisatie tijdens of na een herstructurering worstelt zijn:
 • 1) Ontevreden medewerkers (37 procent van de organisaties)

 • 2) Onduidelijkheid over de visie (34 procent)

 • 3) Hoger verloop en ziekteverzuim (23 procent)

 • 4) Communicatielekken (20 procent)

 • 5) Sociale onrust (19 procent)


 • Deze problemen doen zich bij elke vorm van herstructurering voor, of het nu een verhuizing, overname, afslanking of interne reorganisatie betreft.

  Lees meer over

  Geef als eerste een reactie

  Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
  < Terug naar overzicht

  U zoekt, u vindt !

  HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

  Word nu lid !
  Geniet van de voordelen