< Terug naar overzicht

Helft meer tijdelijke werklozen in april

Het aantal tijdelijk werklozen is in april met de helft gestegen in vergelijking met eind maart. Meer dan een op drie bedienden en meer dan de helft van de arbeiders zat afgelopen maand minstens één dag tijdelijk werkloos thuis.

In april is het percentage werknemers dat minstens één dag tijdelijk werkloos was met de helft gestegen in vergelijking met eind maart. Een op drie bedienden zat in april minstens één dag tijdelijk werkloos thuis, een stijging van 40 procent ten opzichte van de laatste weken van maart. Bij de arbeiders kregen bijna zes op tien (56 procent) te maken met tijdelijke werkloosheid, bij kaderleden gaat het over 22 procent. Dat blijkt uit een analyse van HR-dienstengroep Acerta op basis van de loongegevens bij meer dan 32.000 werkgevers.

Ruim één op tien werknemers (11,6 procent) was in april minstens 20 werkdagen werkloos. Het werkelijke aantal dat een volledige maand tijdelijk werkloos was, zal in werkelijkheid nog hoger liggen omdat deeltijdse werknemers, ook als zij volledig tijdelijk werkloos zijn, nog steeds een beperkt aantal dagen werkloosheid zullen hebben. Bijvoorbeeld iemand die halftijds werkt met volledige dagen, zal in deze cijfers naar voor komen met 10 of 11 dagen tijdelijke werkloosheid en dus ook geen arbeidsprestaties geleverd hebben gedurende de gehele maand.

Als men de tijdelijke werkloosheid afzet tegenover het aantal dagen waarop werknemers theoretisch arbeidsprestaties moesten leveren op basis van hun arbeidsregime, dan komt men aan een globale tijdelijke werkloosheid van 23 procent voor de werknemers die een job hebben. “Dit betekent dat bijna een kwart van de arbeidstijd niet gepresteerd werd vanwege de coronapandemie. Dit is een zeer hoog percentage, maar niet zo onverwacht”, zegt Kathelijne Verboomen, directeur Kenniscentrum Acerta.

In april kreeg een vijfde van de getroffen werknemers een stukje loon bijgepast door zijn werkgever (sociale fondsen niet meegerekend). Dat is een verdubbeling in vergelijking met eind maart, toen het systeem van tijdelijke werkloosheid net ingevoerd werd. Toen ging het om een op tien tijdelijk werklozen die een aanvulling op de uitkering kreeg, zo bleek al uit een eerdere analyse.

Lees meer over

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen