< Terug naar overzicht

Helft medewerkers droomt van andere job

Meer dan de helft van de medewerkers zegt momenteel niet in zijn droombaan te werken. Hoe kan de HR-afdeling toch inzetten op meer geluk?

In nieuw onderzoek van opleider Schouten & Nelissen bij ruim 1100 respondenten geeft 64 procent aan in het algemeen gelukkig te zijn. Medewerkers die actief de eigen regie nemen om hun baan aan te laten sluiten op hun eigen vaardigheden, interesses en talenten, zijn gelukkiger dan collega’s die dat niet doen. Daarnaast speelt het bewust afstand nemen van het werk in de vrije tijd een belangrijke rol.

Leer loslaten

Eén op de vijf respondenten blijkt maar moeilijk het werk te kunnen loslaten en hierdoor thuis minder te kunnen ontspannen en genieten van de andere mooie dingen die het leven te bieden heeft. Mensen die thuis niet piekeren over het werk, zijn gelukkiger (70 procent gelukkig) dan mensen die dit wel doen (40 procent gelukkig).

Andersom geldt dat mensen die zich op het werk niet kunnen concentreren door hun thuissituatie minder gelukkig zijn (33 procent gelukkig) dan mensen die een stabiele thuissituatie ervaren (69 procent gelukkig).

Droomjob?

De mate waarin een baan aansluit op je wensen, verlangens en behoeften is bepalend voor het werken vanuit passie en energie. Als de ‘fit’ optimaal is, kan je met je baan je werkgerelateerde dromen waar maken.

In het onderzoek geeft 42 procent aan dat zij een goede aansluiting ervaren. Daar staat tegenover dat ook 40 procent aangeeft geen vervulling van de persoonlijke wensen en behoeften in het werk te ervaren. Voor ruim de helft van alle respondenten (52 procent) is hun huidige baan niet het werk dat ze diep van binnen eigenlijk zouden willen doen.

Laat los en neem de regie in eigen handen

Voor werkgevers is het belangrijk om eigen regie van medewerkers te stimuleren en te activeren, maar tegelijkertijd ook het goede voorbeeld te geven. Een voorbeeld is het ontoegankelijk maken van zakelijke e-mail en intranet in het weekend of tijdens vakanties, zoals steeds meer multinationals doen.

Voor werknemers, maar ook voor zelfstandigen, geldt dat zij juist in deze tijd, waarin het werk continu en steeds sneller verandert, regie moeten nemen in het werk om gelukkig en toekomstbestendig te zijn. Toets als professional dus zeker regelmatig wat je in je werk nodig hebt en zelf kunt ondernemen om die droombaan werkelijkheid te laten worden.

Bron: PW De Gids (pwdegids.nl)


Lees meer over

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen