< Terug naar overzicht

Helft leidinggevenden durft fouten niet toe te geven

Een op de drie werknemers buist zijn baas en is niet overtuigd van zijn leiderschapsvaardigheden. Dat is nefast voor het verzuim. Medewerkers met een slechte baas zijn dubbel zo vaak langdurig afwezig.

Meer dan een op drie (35 procent) van de Belgische werknemers vindt zijn leidinggevende geen goede baas, zo blijkt uit onderzoek van HR-dienstverlener Securex. De leidinggevenden daarentegen denken daar anders over. Slechts 13 procent van de leidinggevenden vindt van zichzelf dat ze het niet goed doen en dus niet over de juiste vaardigheden beschikken.

Leidinggevenden overschatten vaak hun vaardigheden. Dit verschil is het grootst wanneer het gaat over het communiceren van de toekomstvisie. Terwijl 82 procent van de leidinggevenden denkt te inspireren met toekomstvisie, is slechts iets meer dan de helft (52 procent) van de medewerkers het daarmee eens. Ook bij het motiveren van de medewerkers overschatten de leidinggevenden hun eigen kunnen (86 procent versus 60 procent).

Eigen kwetsbaarheid niet toegeven

Leidinggevenden durven vooral hun eigen kwetsbaarheid niet toegeven. Slechts 52 procent van de werknemers vindt dat zijn leidinggevende fouten en zwakheden durft toe te geven, terwijl de grote meerderheid van de leidinggevenden (79 procent) denkt dit wel te doen. Opvallend is ook dat slechts 51 procent van de medewerkers vindt dat hun leidinggevende actief op zoek gaat naar persoonlijke feedback (versus 74 procent van de leidinggevenden zelf).

“Als een leidinggevende zelf zijn fouten niet durft toegeven, creëert hij mee een klimaat waar fouten maken niet kan en niet mag. Dit terwijl fouten ook leerkansen zijn en typisch menselijk. De evolutie naar meer eerlijkheid, kwetsbaarheid en authenticiteit is fundamenteel. Dat authenticiteit niet vanzelf komt, blijkt ook uit ons onderzoek: 44 procent van de medewerkers is van mening dat zijn of haar leidinggevende zijn ware gedachten en emoties niet uit, terwijl 69 procent van de leidinggevenden zegt dat wel te doen”, zegt Hermina Van Coillie, HR Research Expert bij Securex.

Weinig empathie

Van de leidinggevenden zegt 85 procent empathie naar anderen te tonen, terwijl slechts 65 procent van de medewerkers dit zo ervaart. Bovendien beweert meer dan 82 procent leidinggevenden te weten hoe ze bij anderen overkomen, terwijl slechts 62 procent van de medewerkers dit beamen. Daarnaast vindt slechts 63 procent van de medewerkers dat zijn leidinggevende begrijpt welke impact zijn acties op anderen hebben (versus 89 procent van de leidinggevenden zelf).

De voordelen van een authentieke, kwetsbare en empathische leider zijn duidelijk zichtbaar. Wie zegt dat hij een goede leidinggevende heeft, ervaart minder stress op het werk (19 procent versus 41 procent), is meer tevreden over de organisatie (84 procent versus 36 procent) en arbeidsomstandigheden (81 procent versus 35 procent) en voelt zich meer competent in zijn werk (82 procent versus 58 procent).

Absenteïsme

Aangepast leiderschap verlaagt ook het absenteïsme. Zo leert het onderzoek dat werknemers met een slechte baas dubbel zo vaak langdurig afwezig zijn dan medewerkers die hun leidinggevende goed beoordelen op leiderschap (14 procent versus 7 procent). Zij hebben eveneens meer behoefte om te herstellen na een werkdag (65 procent versus 39 procent), lopen twee keer vaker een risico op burn-out en zijn dubbel zo vaak van plan om op korte termijn van werkgever te veranderen (16 procent versus 8 procent).

“Onaangepast leidinggeven kan veel schade toebrengen op korte en lange termijn. Waar vroeger van een leidinggevende werd verwacht instructies te geven en controle uit te oefenen, hebben medewerkers nu vooral nood aan ondersteuning en erkenning. De externe context is ook totaal veranderd. Vandaag zien we een stijgende graad van specialisatie en expertise van medewerkers, een grotere diversiteit op de werkvloer, een stijgende behoefte aan autonomie en meer plaats- en tijdonafhankelijk werken. De rol van leiderschap als motiverende of demotiverende factor weegt veel zwaarder door”, zegt Van Coillie.

Lees meer over

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen