< Terug naar overzicht

Helft Britse werknemers geeft toe te liegen op het werk

Schrik om zijn job te verliezen, om fouten weg te moffelen of om gewoonweg hun baas tevreden te houden: daarom durft bijna de helft van Britse werknemers wel eens te liegen op het werk.

Bijna de helft (49 procent) geeft in een enquête van Glassdoor bij meer dan 1.000 werknemers toe dat ze wel eens liegen op het werk. Van hen zegt 44 procent dat ze dit deden om niet in de problemen te komen, een derde (34 procent) om fouten te verdoezelen.

Het merendeel van de werknemers liegt niet uit kwade wil, maar omdat ze erbij willen horen of niet willen opvallen door een afwijkende mening. Twee op de vijf logen omdat het gemakkelijker is zich aan te sluiten bij de meerderheid. En bijna een kwart loog omdat hun leidinggevende of collega’s ‘niet graag een andere mening horen’. Nog eens 17 procent vertelde niet de waarheid omdat ze niet graag eerlijke feedback willen of durven geven aan collega’s.

Authenticiteit niet altijd geaccepteerd

De enquête leert ook dat 22 procent van de respondenten liegen op het werk aanvaardbaar vinden. Bijna vier op de tien heeft de indruk dat het veelvuldig voorkomt en bijna een gewoonte is. Driekwart zegt dat als ze voor hun mening zouden uitkomen, ze in de problemen geraken. 56 procent verbergt zijn ware emoties op het werk.
Hoewel 75 procent zegt dat ze authenticiteit op werk waarderen en belangrijk vinden, denkt slechts de helft dat ook hun werkgever dit belangrijk vindt en stimuleert. Ook zegt 72 procent van de bevraagde werknemers dat authenticiteit op het werk leidt tot een sterke cultuur, 77 procent zegt dan weer dat het tot betere relaties met collega’s en klanten leidt.

Bron: Peoplemanagement.co.uk

Lees meer over

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen