< Terug naar overzicht

Helft Belgische bedrijven rapporteert economische misdrijven

De top vijf van de meest voorkomende types van fraude in Belgiƫ bestaat uit cybercriminaliteit, verduistering van activa, IP-inbreuken, fraude bij overheidsopdrachten en witwasserij.

Dat blijkt uit wereldwijd onderzoek van consultant PricewaterhouseCoopers (PwC). De zevende editie van de tweejaarlijkse PwC-enquête werd ingevuld door 5128 respondenten uit 95 landen tussen augustus en oktober 2013. In België werd de enquête naar meer dan 500 bedrijven gestuurd. Daarvan vulden 68 bedrijven van variërende grootte ze volledig in.

Met 50% behoort België duidelijk tot de hogere categorie van fraudemelding en overschrijdt het ruim het wereldwijde gemiddelde (37%) en het West-Europese gemiddelde (35%). In West-Europa halen alleen Frankrijk (55%) en Spanje (51%) hogere cijfers dan België.

Het verduisteren van bedrijfsactiva blijft de meest verspreide vorm van economisch misdrijf, opgegeven door 69% van de respondenten. Daarna komt fraude bij overheidsopdrachten met 29%, omkoping en corruptie met 27%, cybercriminaliteit met 24% en boekhoudkundige fraude met 22%. Andere meldingen van criminaliteit omvatten HR-fraude, witwasserij, diefstal van intellectuele eigendom of gegevens, hypotheekfraude en belastingfraude.

Voor 38% van de Belgische organisaties die het slachtoffer werden van fraude, bedroeg de financiële impact 100.000 dollar of meer. Dit percentage is lager dan de 46% van de global survey 2014. Dit betekent dat bedrijven in België vaker financiële verliezen lijden van minder dan 100.000 dollar (59% in België en 47% wereldwijd). Fraude bij overheidsopdrachten wordt door bijna 30% van de respondenten gemeld op wereldwijd niveau en door 25% in België.

Volgens het onderzoek wordt 55% van de economische misdrijven ontdekt door bedrijfscontroles, zoals melding van verdachte transacties, interne audits of frauderisicobeheer. Meldingssystemen of tips ontmaskeren ongeveer een kwart van de gemelde misdrijven, terwijl ongeveer een vijfde anders ontdekt wordt (door ordehandhaving, de media of per toeval).

 

Lees meer over

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen