< Terug naar overzicht

Helemaal terug: de krappe arbeidsmarkt

Het aantal ontvangen vacatures toont in maart een vrij spectaculair herstel ten opzichte van een jaar eerder (plus 69,2 procent). Het wordt voor u weer wat harder zoeken naar goed volk.

De vrij spectaculaire aangroei van het aantal vacatures kan niet volledig worden toegeschreven aan het reeds aanwezige crisisklimaat in maart 2020 (toen min 31,3 procent op jaarbasis). Zelfs ten opzichte van twee jaar eerder is er een toename met 16,2 procent). De groei op jaarbasis is tot nu toe het sterkst voor vacatures die ervaring vereisen (plus 29,6 procent), middelgeschoolde (plus 8,9 procent) en hooggeschoolde (plus 14,4 procent) jobs en vaste contracten (plus 11,4 procent). Enkel het aantal ontvangen vacatures voor jobs die geen ervaring vereisen lag in de periode januari t.e.m. maart lager dan een jaar eerder (min 2,2 procent). Deze vacaturegroei zet zich ook in bijna alle van de tien grootste sectoren door: de sterkste toename is terug te vinden bij de openbare besturen (plus 29,9 procent), terwijl enkel de maatschappelijke dienstverlening (man 1,8 procent) en transport en logistiek (min 2,9 procent) minder vacatures melden.

Met 48.589 openstaande vacatures treedt een eerste positieve jaargroei op (plus 14,0 procent). Samen met het dalende aantal niet-werkende werkzoekenden resulteert dit in een lichte afname van de spanningsratio tot 4,3. Hiermee is de krapte op de Vlaamse arbeidsmarkt terug bijna even nijpend als eind 2018.

Bron: steunpuntwerk@kuleuven.be

Lees meer over

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen