< Terug naar overzicht

Havenbonden kunnen zich vinden in EU-beslissing

Reders kunnen voor het laden en lossen van hun schepen eigen scheepsbemanning gebruiken, maar dat kan alleen als ze over een vergunning beschikken. De havenbonden zijn tevreden met die EU-beslissing.

De beslissing werd gisteren genomen in het Europees Parlement met 361 tegen 167. Vertaald naar Belgiƫ betekent dit volgens de vakbonden dat in ons land los- en laadwerk voorbehouden blijft aan erkende dokwerkers. Wel moet de raad van ministers van Transport zich nog uitspreken. In tegenstelling tot het parlement ziet de raad wel degelijk marktheil op het vlak van beloodsing. Tegen de zomer moet een vergelijk worden gevonden. Volgens europarlementslid Dirk Sterckx (VLD) is er nu een zeer precieze omschrijving van zelfafhandeling goedgekeurd en wordt er tegelijk een vergunningsverplichting ingevoerd. Volgens hem komt het er nu voor alle betrokken partijen in Belgiƫ op aan om goede afspraken te maken en ervoor te zorgen dat de onrust niet blijft voortduren.
De Belgische vakbonden reageerden na de goedkeuring van de vergunningsplicht alvast vrij positief. Volgens hen waarborgt de invoering van de vergunning in ons land het behoud van de wet-Major. Die bepaalt dat enkel erkende dokwerkers mogen instaan voor het laden en lossen van schepen.

Lees meer over

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen