< Terug naar overzicht

Hard CAO-conflict in textielsector

Vandaag werd de textielsector getroffen door een algemene staking, nadat vorige week al een paar duizend werknemers in West-Vlaamse textielbedrijven het werk neerlegden. Het conflict gaat over de conventionele loonsverhoging bovenop de indexaanpassingen voor de volgende twee jaar.

De werkgeversfederatie Febeltex stelde bij de start van de CAO-onderhandelingen dat ze niet verder wilde gaan dan een loonkostenverhoging van in totaal 5,4% over de jaren 2003 en 2004. Als daarvan de verwachte indexaanpassingen worden afgetrokken, zo zeggen de vakbonden, dan blijft er nog slechts 1% reƫle opslag over. Dat is volgens hun leden veel te weinig. Volgens Febeltex dan weer zouden de vakbondseisen leiden tot een loonkostenstijging van 9,5%, wat catastrofaal zou zijn voor de al zwaar door de loonkostenhandicap getroffen sector.
In de textiel werken nog ongeveer 40.000 personen, waarvan de helft in West-Vlaanderen. Het is van 1995 geleden dat er nog een algemene staking georganiseerd werd. Uit dit zeer klassieke CAO-conflict zullen de krachtsverhoudingen afgeleid worden voor de afronding van de onderhandelingen.

Lees meer over

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen