< Terug naar overzicht

Handel creëert geen jobs meer in België

Het aantal vacatures in de handel lag tijdens het eerste kwartaal van dit jaar historisch laag. Dat blijkt uit cijfers van de distributieorganisatie Fedis. Voor de eerste keer in tien jaar zijn er volgens Fedis in de handel netto geen nieuwe banen bijgekomen.

Alle sectoren getroffen


Uit de eerste kwartaalcijfers van 2009 blijkt dat de handel lijdt onder de crisis. Zowel in de food als de non-food is een vertraging van de verkoop vast te stellen.
Alleen de sector van de elektronische games kan een omzetstijging van 3 procent optekenen. De andere sectoren dalen in omzet.
De audio- en videosector wordt het zwaarst getroffen, met een daling van respectievelijk 5,6 en 7,6 procent tov dezelfde periode vorig jaar. Ook de omzet van de doe-het-zelfsector daalde de eerste maanden van dit jaar met 1,37 procent. De fashion bleef status-quo.
“Ook de voedingsector verkocht in het eerste kwartaal van 2009 2,1 procent minder producten dan vorig jaar. Dat staaft de veronderstelling dat de consument onder invloed van de crisis toch voorzichtiger is geworden in zijn aankoopgedrag,” meent Dominique Michel, gedelegeerd bestuurder van Fedis, de Belgische federatie van de Distributie.

Record aantal faillissementen


“Voor de eerste vier maanden van dit jaar tekenden de horeca en de groothandel 21 procent meer faillissementen op dan in dezelfde periode vorig jaar: al 625 sluitingen in de horeca en 347 in de groothandel. De detailhandel telt 16 procent meer faillissementen dan in dezelfde periode vorig jaar, namelijk al 469 in de periode januari-april 2009.
Over de laatste vier jaar bekeken, is dit de hoogste stijging van het aantal faillissementen ooit.”

Voor eerste keer in tien jaar geen netto jobcreatie


Heeft die dalende ‘profit’ een impact op ‘people’ in de distributiesector? “Jazeker,” betreurt Dominique Michel. “Het aantal vacatures dat we de eerste maanden van 2009 in de handel optekenden, lag nog nooit zo laag. Weliswaar is er sinds midden maart weer een lichte stijging vast te stellen, maar hoe de situatie de volgende maanden zal evolueren, blijft onzeker.”
Het grote aantal faillissementen in de handel leidde uiteraard ook tot jobverlies, dat amper werd gecompenseerd door nieuwe aanwervingen. De groothandel en de horeca werden het zwaarst getroffen: met een stijgende jobverlies van 64 procent in de horeca en 34 procent in de groothandel in het eerste kwartaal van 2009.
Voor de eerste keer in tien jaar is er geen netto jobcreatie in de handel vast te stellen. Fedis verwacht dit jaar eerder een stabilisatie van de tewerkstelling.

Bron: Fedis

Lees meer over

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen