< Terug naar overzicht

Grote meerderheid werknemers tevreden met loon, maar…

Goed nieuws: 42 procent van de Belgische werknemers is tevreden met zijn loon en 37 procent is zelfs erg tevreden. Maar ook een op vijf is minder gelukkig met zijn loonpakket. Die ontevredenheid hangt vooral samen met de manier waarop het loon bepaald wordt.

Ruim een op drie werknemers heeft het gevoel dat zijn loon niet in verhouding staat tot zijn inspanningen, hoewel meer dan de helft van de werkgevers zegt dat dit wel het geval is. Bovendien vindt een op vier werknemers niet dat de beslissingen over de verloning op een faire manier worden genomen. Verrassend genoeg is 17 procent van de werkgevers en leidinggevenden het daarmee eens.

Evenredigheid en transparantie spelen een belangrijke rol bij de verloning. Werknemers die hun werk met plezier doen en dus gemotiveerd worden door de inhoud van hun werk, hechten in verhouding weinig belang aan hun verloning (38 procent versus 54 procent bij zij die minder werkplezier ervaren). Zij zijn vooral gevoelig voor de manier waarop het loon en de extralegale voordelen worden bepaald. Als dat fair verloopt, zijn ze tevreden (65 procent tegenover 35 procent) en vinden ze inspraak over hun loonpakket minder belangrijk (44 procent tegenover 54 procent).

Bron: Tempo-Team. Online enquête bij representatieve steekproef van 2.506 werknemers en 269 werkgevers in België, in samenwerking met professor Anja Van den Broeck (KU Leuven).

Lees meer over

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen