< Terug naar overzicht

Grote Britse werkgevers gaan ‘naamloos’ selecteren

Grote Britse werkgevers als BBC, NHS, Virgin, KPMG, Deloitte en HSBC beloven 'naamloos' te gaan werven. De namen van net afgestudeerde sollicitanten zullen pas bekend worden als er een shortlist van kandidaten is opgesteld.

Tijdens het congres van de Conservatieve Partij eerder deze maand sprak de Britse premier David Cameron nog schande. Sollicitanten met een Engelse naam zoals Elizabeth bleken immers een veel grotere kans te hebben om op sollicitatiegesprek te worden uitgenodigd dan kandidaten met een exotische naam. “Het gaat niet om de kwalificaties of opgedane ervaring,” zei de premier, “maar om die twee woorden bovenaan: voornaam en familienaam.”

Ook universiteit niet langer doorslaggevend

In het verleden zijn er diverse onderzoeken geweest die deze oneerlijke gang van zaken bevestigen. Zowel overheidsinstellingen als grote bedrijven hebben nu toegezegd namen niet langer te zullen meetellen in de eerste fase van de sollicitatie. Op deze manier moeten kantoren een gemengder karakter krijgen. Om dat doel te bereiken, had Deloitte ook al besloten om niet meer te kijken naar de scholen en universiteiten waar kandidaten gestudeerd hebben. Voordien hadden de afgestudeerden van Oxford en Cambridge immers een streepje voor.

Bron: de Volkskrant (volkskrant.nl) en The Financial Times (ft.com)


Lees meer over

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen