< Terug naar overzicht

Grote beschutte werkplaats luidt alarmbel

Manufast-ABP, één van de grootste beschutte werkplaatsen in Brussel, trekt aan de alarmbel: de economische crisis komt ook bij gehandicapte werknemers hard aan.

De beschutte werkplaatsen in Brussel hebben de economische werkloosheid bij hun personeel op een jaar tijd zien verdrievoudigen. Manufast-ABP, een grote beschutte werkplaats in de hoofdstad, biedt werk aan 300 mensen met een handicap. Het is in grote mate dank zij hen dat het bedrijf zijn mailing-, drukkerij- en diverse expeditie-activiteiten kan ontplooien.

Sinds de crisis in 2008 ongenadig toesloeg en door de groeiende concurrentie met de landen uit het oosten, kampt de sector met een exponentieel toenemende tewerkstellingproblematiek. Een bedrijf als Manufast-ABP heeft het als vzw met sociaal oogmerk moeilijker dan andere bedrijven om zijn structuur en economisch model aan te passen. Vandaag staan, méér nog dan het overleven van het bedrijf zelf, de valorisatie, de leefstructuur en de sociale relaties van deze kwetsbare bevolkingsgroep op het spel. Het bedrijf beklemtoont dat het hen optimale arbeidsomstandigheden aanbiedt. De werknemers worden ook begeleid door medisch personeel en maatschappelijk assistenten.

Manufast-ABP kon de voorbije twee jaar de schade beperken. Maar voor het eerst in 40 jaar is het bedrijf moeten overschakelen op economische werkloosheid. “Om de crisis te boven te komen, is het evenwel noodzakelijk dat de bestaande noodmaatregelen worden verlengd en dat nieuwe initiatieven worden genomen (subsidies, uitkeringen,…)”, zo laat de vzw weten. “Met de steun van FEBRAP (de Brusselse Federatie van Beschutte Werkplaatsen) en de overheid (bijvoorbeeld Cocof) moet absoluut een relanceplan worden ingevoerd voor de hele sector om activiteiten te kunnen opstarten en nieuwe markten te veroveren. De economische crisis is immers ook een sociale crisis die bij kansarmen hard aankomt. Men mag hen niet uit het oog verliezen.”

Lees meer over

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen