< Terug naar overzicht

Grote bedrijven creëren driekwart van de jobs

Maar liefst driekwart van de 83.742 banen die op twee jaar tijd zijn gecreëerd, komt op rekening van bedrijven met meer dan 200 werknemers. Dat is opmerkelijk: in België werkt immers 56 procent van de werknemers in een bedrijf met minder dan 200 werknemers.

In tegenstelling tot wat algemeen werd aangenomen, blijken de meeste banen erbij te komen in de bedrijven met meer dan 200 werknemers: 75 procent van de 83.742 jobs die erbij zijn gekomen tussen het aantreden van de regering-Michel (derde kwartaal van 2014) en het derde kwartaal van 2016. Dat blijkt uit cijfers van de Rijksdienst voor Sociale zekerheid (RSZ).

Tot nu toe werd aangenomen dat de jobgroei vooral zat bij de kmo's: 56 procent van de werknemers in ons land werkt in bedrijven met minder dan 200 werknemers.  Volgens Jan Denys (Randstad) kan de jobaangroei in verband worden gebracht met het regeringsbeleid: “Het is waarschijnlijk dat de taxshift hier speelt, die de lonen goedkoper maakt. Dan is het redelijk om te veronderstellen dat exportgerichte bedrijven daarvan ook profiteren en zelfs meer dan gemiddeld. Grote bedrijven zijn meer dan gemiddeld exportbedrijven. In die zin zal de taxshift wellicht een belangrijke rol gespeeld hebben.”

Denys benadrukt wel dat het om vermoedens gaat, aangezien we nog niet weten welke bedrijven die jobs hebben gecreëerd.

Bron: De Tijd (tijd.be) en Deredactie.be

 

Lees meer over

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen