< Terug naar overzicht

Groot tekort op Belgische ICT-arbeidsmarkt

De Belgische ICT-markt wordt gekenmerkt door een grote vraag en een klein aanbod. Drie op tien laatstejaarsstudenten ICT hebben dan ook al voor de start van de eindexamens een contract op zak.

Momenteel staan er 14.000 ICT-vacatures te wachten om ingevuld te worden. Sinds mei 2005 werden er ongeveer 5000 nieuwe ICT-jobs gecreëerd. Dat lijkt uiterst positief nieuws, maar het is problematisch gezien het zwakke aanbod. Elk jaar zwaaien namelijk minder dan 3000 ICT-studenten af en dit lijkt niet te zullen veranderen in de nabije toekomst. Het lijkt dus meer dan ooit van belang de wensen en verwachtingen van de ICT-studenten als toekomstige werknemers te kennen.

Profacts, een kwantitatief onderzoeksbureau, voerde daarom onlangs een onderzoek uit bij 352 ICT-studenten (hogeschool en universiteit) over werk zoeken en over hun perceptie van potentiële werkgevers. Blijkt dat ICT-studenten liever niet voor een opstartend bedrijf wensen te werken en dat ze ook niet als zelfstandig consulent aan de slag willen gaan. Hun favoriete werkgever is een kleine of middelgrote onderneming. Ze hechten meer belang aan de atmosfeer op het werk en tussen collega’s dan aan hun loonbriefje. De studenten geloven dat IBM België, Dolmen en CSC net daarom de meest interessante werkgevers zijn.
De meest opmerkelijke vaststelling is dat drie op tien ICT-studenten nog voor de start van de eindexamens een arbeidscontract ondertekenden. Bij de vrouwelijke studenten bedraagt de verhouding vier op tien. Bedrijven die pas na de diplomering in de ICT-vijver beginnen te vissen, mislopen dus een derde van het potentieel.

Lees meer over

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen