< Terug naar overzicht

Grondwettelijk Hof vernietigt optrekken minimumleeftijd overlevingspensioen

Het Grondwettelijk Hof vernietigt het optrekken van de minimumleeftijd voor het overlevings- of weduwenpensioen na een procedure van de drie vakbonden.

Het vakbondsfront was naar het Grondwettelijk Hof gestapt tegen de verhoging van de wettelijke pensioenleeftijd van 65 naar 67 jaar, tegen het optrekken van de voorwaarden om vervroegd met pensioen te kunnen van 62 jaar en 40 jaar loopbaan naar 63 jaar en 43 jaar loopbaan, alsook tegen de verhoging van de minimumleeftijd voor het weduwenpensioen. De regering heeft die leeftijd opgetrokken van 50 naar 55 jaar tussen 2025 en 2030.

Volgens de vakbonden betekenen de regeringsbelissingen een schending van twee beginselen van de grondwet: ze komen neer op sociale achteruitgang en discriminatie tussen man en vrouw. Maar enkel voor de verhoging van de minimumleeftijd voor overlevingspensioenen krijgen de vakbonden nu gelijk. Het Grondwettelijk Hof oordeelt dat het om sociale achteruitgang gaat.

De verhoging van de wettelijke pensioenleeftijd naar 67 jaar en het optrekken van de voorwaarden om vervroegd met pensioen te kunnen, blijven dus overeind. Het Grondwettelijk Hof roept hier het algemeen belang in.

Bron: Knack (knack.be)

 

Lees meer over

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen