< Terug naar overzicht

Groep van Tien krijgt vrij spel

Voor het eerst sinds de vakbondsacties van vorige herfst zat het kernkabinet donderdag samen met de Groep van Tien, om een agenda vast te leggen voor het sociaal overleg. Zoals verwacht krijgen de sociale partners grotendeels vrij spel, in ruil komt er een periode van sociale rust.

De inzet van de vergadering op donderdag was dan ook hoog. Vooral de vakbonden omschreven de ontmoeting als het moment waarop ze een duidelijk signaal verwachten van de regering dat er een tax shift komt van arbeid naar vermogen. En dat signaal gaf de regering, de uitwerking van de sociale maatregelen zullen ze trouwens grotendeels overlaten aan de sociale partners zelf. Zij moeten tegen het einde van de maand voorstellen uitwerken, onder meer over loonontwikkeling en tweejaarlijkse cao's. Op 30 januari staat een nieuw overleg gepland, om te zien wat de onderhandelingen allemaal opgeleverd hebben.

Ook voor de verdeling van de welvaartsenveloppe krijgen de sociale partners vrij spel. Die werd vastgelegd op 319,5 miljoen euro in 2015 en 627,2 miljoen euro in 2016. De regering benadrukte wel dat het niet de bedoeling was dat een werkloosheidsval ontstaat. Het is voor hen belangrijk dat aandacht wordt besteed aan uitkeringen die armoede vermijden of doen verdwijnen.

Voor de tax shift werden nog geen concrete voorstellen of toezeggingen gedaan. Volgens de vakbonden werden wel substantiële verschuivingen beloofd en werd er ook een timing ingezet. In 2015, ten laatste tegen begin 2016, zouden de eerste effecten zichtbaar moeten zijn. Dat vindt ACV-voorzitter Marc Leemans alvast een totaal ander en veel positiever geluid dan wat hij de voorbije maanden hoorde. Hij stelde na afloop dan ook tevreden te zijn over het proces dat wordt opgestart. Er zouden dan ook geen acties meer komen in de eerstkomende maanden.

Bron: De Standaard (www.standaard.be)


Lees meer over

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen