< Terug naar overzicht

Griepsymptomen? Blijf thuis

De verspreiding van het griepvirus kan tot 75% ingeperkt worden, als mensen met griepsymptomen enkele dagen thuisblijven.

Dat berekenden twee doctoraatsstudenten die verbonden zijn aan CenStat, het Centrum voor Statistiek van de UHasselt. Doctoraatsstudenten Kim Van Kerckhove en Amin Azmon berekenden dat 66% van de mensen met griepsymptomen verantwoordelijk is voor de besmetting van anderen.

“Indien deze mensen drie tot vijf dagen thuis zouden blijven om uit te zieken, dan zouden er 75% minder griepgevallen zijn in de algemene bevolking en dat over het hele griepseizoen", zegt professor Niel Hens (UHasselt en Universiteit Antwerpen).

Als 20 of 50% van die mensen zou thuisblijven, daalt het aantal griepgevallen met respectievelijk 31 en 49%, berekenden de statistici. Doorgaans duurt het besmettingsgevaar twee tot drie dagen.

Voor de studie werd het 'contactgedrag' van 140 zieke mensen geregistreerd. Die gegevens werden gecombineerd met cijfers over het aantal zieken in het Verenigd Koninkrijk tijdens een pandemie in 2009.

Volgens het Wetenschappelijk Instituut Volksgezondheid (WIV) zal de drempel om van een griepepidemie te spreken over één tot twee weken overschreden worden.

Bron: De Standaard/De Morgen/De Redactie

 

Lees meer over

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen