< Terug naar overzicht

Gratis omscholen tot verpleegkundige?

Personen die hun baan verloren door de coronacrisis krijgen de mogelijkheid zich gratis om te scholen tot verpleegkundige. Tijdens de reoriëntatieopleiding krijgen de cursisten ook een vergoeding. Met dit voorstel wil minister van Sociale Zaken Maggie De Block voor een nieuwe instroom van verpleegkundigen zorgen.

De coronacrisis is een uitzonderlijke situatie. De terugval in bbp per capita is ongezien. Ongeveer 180.000 jobs staan op de helling (cijfers NBB) en er is tegelijkertijd een nijpend tekort aan helpende handen in de zorg. Minister van Sociale Zaken Maggie Block heeft een voorstel klaar om tegemoet te komen aan beide problemen. Wie zijn of haar job verloor, kan zich gratis omscholen tot verpleegkundige.

Dit voorstel is een uitbreiding van het zogenaamde ‘Project 600’, waardoor personen die al werken in een ziekenhuis - bijvoorbeeld als administratief medewerker - zich kunnen omscholen tot verpleegkundige. Die opleiding wordt dan betaald door de overheid. “Dat past in ons idee dat mensen zelf de leiding kunnen nemen over hun loopbaan, hoe moeilijk en precair de situatie momenteel ook is. Opleiding speelt in zo’n transitietraject tussen beide jobs een cruciale rol”, zegt minister De Block.

Dit voorstel past bovendien in de visie van de minister over ‘het nieuwe werken’, namelijk het ‘cappuccinomodel’, waarbij voor elke werknemer de mogelijkheid tot opleiding centraal staat tijdens de loopbaan. De minister vraagt de sociale partners om het idee verder uit te werken.

Lees meer over

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen