< Terug naar overzicht

Gratis met HR Square naar goeroe John Boudreau. Meet de ‘return on investment’ in talent!

Op donderdag 11 oktober geeft professor John Boudreau, één van de meest gerenommeerde onderzoekers in de HR-wereld, op uitnodiging van Acerta een lezing in Brussel. Hij zal er vooral ingaan op de ‘return on investment’: wat is de impact van HRM op de bedrijfsprestaties? En hoe kunt u dat effectief meten, analyseren en bewijzen? HR Square nodigt vijf leden uit voor een gratis deelname aan deze topontmoeting (vraag je vrijkaart aan bij bert@hrsquare.be). In HR Square 122 van september 2012 verscheen een interview met Boudreau. Wij nemen het artikel hier over.

John Boudreau is professor en onderzoeksdirecteur aan het Center for Effective Organizations van de University of Southern California. Zijn research spitst zich toe op de impact van investeringen in HRM. In zijn nieuwe boek ‘Effective Human Resource Management – A Global Analysis’ (Stanford Business Books, juli 2012) zoekt hij de succesfactoren van HRM. Hij reikt zelfs ‘best practices’ aan voor de organisatie van HR en licht meettechnieken toe om HR te analyseren. Ook opvallend is de wereldwijde vergelijking van de organisaties met bedrijven in zowel de Verenigde Staten als in China, Australië en Europa. Boudreau durft het aan om internationale benchmarks en standaarden naar voren te schuiven voor de HR-werking.

- Het willen bewijzen van het directe verband tussen het gevoerde HR-management en de productiviteit, prestaties en winst lijkt verdacht veel op de heilige graal van de HR-wereld. Is er wel voldoende overtuigend onderzoek om die link aan te tonen?

John Boudreau: “Misschien hebben we de rol van HR-management op de productiviteit en winst wel wat te veel in de kijker geplaatst. Hoe dan ook, er is wel degelijk al voldoende wetenschappelijk bewijs dat zaken zoals het vooropstellen van doelen en een verbeterd selectieproces een invloed hebben op de bedrijfsresultaten.”

- Verwachten we niet te veel van het meten van HRM? Misschien focussen we wel te veel op het meten zelf en te weinig op het leveren van resultaten aan de lijn en aan de organisatie?

John Boudreau: “U moet een duidelijk onderscheid maken tussen het doel van het meten in het algemeen en het specifiek meten van HRM. Wanneer de opbrengsten van marketing- of ICT-kosten gemeten worden, gebeurt dat niet om te bewijzen dat elke cent goed aangewend werd, maar om na te gaan hoe de investeringen efficiënter kunnen gebeuren. Het in kaart brengen van marketing en communicatie gebeurt niet altijd om te tonen hoe goed er omgesprongen wordt met de middelen, maar om de visie en de strategie na te gaan. Klopt alles wel? Hetzelfde geldt voor het meten van HR-operaties: u meet uw investeringen die gedaan worden om de afgesproken strategie te volgen en gaat na of die strategie wel de juiste is.”

- Vergeten we in heel de discussie over meten en ‘return on investment’ de klemtoon niet te leggen op het individu? Proberen we niet te verwoed ‘het personeel’ te ‘organiseren’, terwijl we beter zouden inzetten op de motivatie van de individuele medewerker?

John Boudreau: “Dat is een interessante vraag, omdat ze de kwestie aankaart hoe ver u kunt gaan in het objectiveren van mensen. Vanzelfsprekend kunt u niet om het even welk kader of model toepassen op iedereen. Al wil ik er meteen aan toevoegen dat het ook niet verstandig zou zijn om goede modellen aan de kant te schuiven. U moet steeds afwegen of u concepten of modellen kunt gebruiken en tegelijkertijd het individu kunt respecteren.”

- Wat is de meest cruciale functie in de HR-organisatie?

John Boudreau: “Als u HR wil afstemmen op het succes van de organisatie, dan spelen opleiding en verbetering de sleutelrol. HR moet zich toespitsen op de kwaliteit van het beslissingsproces door het aanreiken van de juiste opleidingen en het verbeteren van de leiding.”

- In uw boek ‘Effective Human Resource Management – A Global Analysis’ biedt u een basis om de HR-organisatie te benchmarken. Is een algemene benchmark niet wat gevaarlijk? Moet er niet meer nadruk liggen op het lokale, zodat de organisatie de cultuur efficiënter kan gebruiken?

John Boudreau: “De verschillen tussen culturen en nationaliteiten situeren zich vooral op het niveau van de aangewende technieken. De principes blijven echter dezelfde. Wanneer u spreekt over prestatiebeloning, selectieprocessen of leiderschapstraining, kunt u makkelijk standaarden zetten voor alle bedrijven en dat zelfs wereldwijd.”

Congres ‘Return on Investment in Talent’

Professor John Boudreau spreekt op het ‘Acerta Return on Investment in Talent Congres’. Centraal staat de vraag hoe u uw investering in menselijk kapitaal maximaal laat renderen en uw onderneming sterker maakt. Het ROIT-congres vindt plaats in de Concert Noble in Brussel op 11 oktober 2012 (10 tot 14 uur). Ook Karel Plasman (CEO van Acerta), Astrid De Lathauwer (general manager van Acerta Consult) en professor Luc Sels (KU Leuven) nemen er het woord.

Lees meer over

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen