< Terug naar overzicht

Graag minder afleiding op de werkvloer

Meer dan de helft van generatie Z en de millennials werkt het liefst in een open kantooromgeving, ook al zorgt zo’n open landschapskantoor voor veel afleiding.

Ongeacht hun leeftijd, werken medewerkers graag op kantoor, maar dan wel liefst zonder lawaaierige collega’s. Vooral harde praters worden als meest storend ervaren. Dat blijkt uit een enquête van Future Workplace in opdracht van het internationale communicatiebedrijf Plantronics, Inc. (Poly). Bijna alle (99 procent) respondenten-werknemers geven aan dat ze worden afgeleid op hun individuele werkplek. Meer dan de helft (51 procent) zegt dat de afleidingen het moeilijk maken om telefoongesprekken goed te verstaan of goed hoorbaar te zijn. Ook is het nefast voor hun concentratie (48 procent).

De afleiding komt meestal van collega’s: 76 procent van alle ondervraagde werknemers stelde dat hun grootste afleiding bestaat uit een collega die hard praat aan de telefoon en 65 procent verwijst naar een collega in de buurt die (te hard) praat. En 93 procent geraakt regelmatig gefrustreerd door afleidingen tijdens een telefoon- of videogesprek.

Toch geven generatie Z en millennials de voorkeur aan de kantoortuin. Mogelijk komt dit doordat ze aangeven dat ze productiever zijn in drukke omgevingen en meer neigen samen te werken dan andere generaties. De helft van de werknemers geeft de voorkeur aan een kantoortuin. Hoe jonger, hoe groter de voorkeur: 55 procent van generatie Z en 56 procent van de millennials werkt liever in een kantoortuin, vergleken met 47 procent van generatie X en 38 procent van de babyboomers.

Meer dan de helft van generatie Z (52 procent) zegt het meest productief te zijn wanneer het kantoor druk is of ze met anderen praten; 60 procent van de babyboomers geeft aan het meest productief te zijn als het stil is. 20 procent van generatie Z brengt tenminste de helft van zijn dag door aan de telefoon, in een videogesprek of een conferencecall. Hetzelfde geldt voor slechts 7 procent van de babyboomers.

Koptelefoon

Generatie Z en millennials kunnen beter omgaan met alle lawaai en andere afleidingen dan hun oudere collega’s. Meer dan een derde (35 procent) van generatie Z gebruikt een koptelefoon om het lawaai te dempen of uit te schakelen. Slechts 16 procent van de babyboomers doet hetzelfde. 40 procent van generatie Z en de millennials gaat weleens op een comfortabelere plek – zoals een bank of fauteuil – zitten om te werken. Meer dan de helft van de babyboomers werkt alleen op de hoofdwerkplek. Vergeleken met generatie Z geven drie keer zo veel babyboomers toe geen oplossing te hebben voor het omgaan met afleidingen in de open kantooromgeving.

Opvallend genoeg zeggen bijna drie op de vier respondenten bereid te zijn vaker op kantoor te werken als werkgevers meer zouden doen om afleidingen te verminderen. Negen op tien respondenten zijn gefrustreerd door afleidingen tijdens telefoon- of videogesprekken. Daarnaast geeft het grootste deel van de werknemers die afhankelijk zijn van telefoon- en videoconferencing aan dat afleidingen zijn terug te dringen met behulp van betere technologie (56 procent) en het wegnemen van achtergrondlawaai (56 procent). Meer dan de helft van de werknemers denkt dat hun organisatie afleiding op kantoor kan verminderen door stilteruimten of -zones te creëren, regels in te voeren over acceptabele geluidsniveaus en de kantoorindeling te veranderen.

Aan het onderzoek namen ruim 5100 respndenten uit Australië, Canada, China, Duitsland, Frankrijk, India, Japan, Nieuw-Zeeland, Spanje, het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten deel.

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen