< Terug naar overzicht

Goede communicatie vermindert ongewenst verloop

Ziet u gewaardeerde werknemers graag op de loop gaan? Nee toch? Een recente Duitse studie kan u ideetjes bijbrengen. Zoals het belangrijkste: de HR-rol van midden-managers heeft een substantiële invloed op retentie. Maar dat betekent nog niet dat de winkel altijd beter zal draaien. Toch brengt aandacht voor de medewerkers op. En het is zo simpel.

Drie professoren-onderzoekers van de gerenommeerde universiteiten van Frankfurt, Keulen en Konstanz (departementen Management en Economie) voerden een langdurig onderzoek (16 maanden) naar het effect van communicatie op de retentie van werknemers in een grote Baltische supermarktketen. Van de 238 winkels spendeerden de bedrijfsleiders van 119 filialen in opdracht van de CEO ongeveer 20 minuten per dag meer tijd aan luisteren naar en praten met hun eigen werknemers. De anderen kregen die opdracht niet, dus bij hen bleef bij het gewone.

Na negen maanden rapporteerden de bedrijfsleiders die de opdracht gekregen hadden dat het vrijwillig verloop met 25 procent gedaald was. Een herinnering na een aantal maanden aan dezelfde opdracht deed het vertrek weer met hetzelfde percentage dalen. Weet hierbij dat het verloop bij de keten met 5.500 werknemers gemiddeld 80 procent bedroeg.

Het onderzoek wijst uit dat zeer eenvoudige communicatie van het topmanagement naar het middenmanagement en van het middenmanagement naar de werknemers opvallende positieve resultaten oplevert.
Maar de tijdsinvestering in communicatie met werknemers heeft ook een keerzijde: minder tijd voor de klanten. De winst van de retentie (vervangingskosten) kan dus geneutraliseerd worden door een verlies van klanten.
Vast staat dat voor midden-managers met een HR-opdracht om mensen te (bege)leiden en tegelijk klanten te verleiden communicatie en aandacht de belangrijkste vaardigheden zijn.

Bron: Middle Managers, Personnel Turnover and Performance: A Long-Term Field Experiment in a Retail Chain (PDF).

Lees meer over

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen