< Terug naar overzicht

Gids voor Gelijke Kansen aan universiteiten

Op vrijdag 22 januari stelt de Werkgroep Gelijke Kansen van de VLIR de nieuwe ‘Gids voor Gelijke Kansen: HR-Instrumenten voor Gelijke Kansen aan Universiteiten’ voor. Zo’n gids is nog steeds een absolute noodzaak, aangezien er aan de meeste Europese universiteiten, ook in Vlaanderen, nog een glazen plafond bestaat.

Het glazen plafond blijft een moeilijk te verbrijzelen obstakel, en niet alleen in de privésector. Ook aan de universiteiten stoten vrouwen niet door naar de top. Vijftig procent van de universiteitsstudenten in heel wat Europese landen is vrouw is, maar het percentage vrouwelijke hoogleraren blijft erg laag. Een recente studie heeft uitgewezen dat het aandeel van vrouwen aan Vlaamse universiteiten bij elke stap op de academische ladder gestaag afneemt.
Om hieraan tegemoet te komen, organiseerde de Werkgroep Gelijke Kansen van de Vlaamse Interuniversitaire Raad (VLIR) van 2005 tot 2007 het EQUAL-project. De nationale partners van de EQUAL-projecten, die samen een ‘ontwikkelingspartnerschap’ vormen, zijn de VUB, de UGent, de KU Leuven, de Universiteit Antwerpen en de UHasselt. Elk kreeg de opdracht een eigen HRM-thema uit te werken, afhankelijk van de specifieke interesses, ervaring, expertise en draagwijdte van hun gelijkekansenbeleid. Dit leidde tot volgende indeling:
 • personeelsontwikkeling en organisatiecultuur (VUB)

 • carrièreverloop (instroom – doorstroom - uitstroom) (UGent)

 • loopbaanbeleid (KU Leuven)

 • mentorschap (UHasselt)

 • wetenschapscommunicatie (Universiteit Antwerpen)


 • Genderneutrale HRM-instrumenten


  In het voorjaar van 2008 resulteerde de samenwerking in de publicatie van de ‘Equality Guide – HR Instruments for Equal Opportunities at Universities’. Het is een handleiding gericht op het tegengaan van ongelijkheden door het aanreiken van genderneutrale HRM-instrumenten, om gelijke kansen in het personeels- en loopbaanbeleid van universiteiten (en andere organisaties) te stimuleren.
  Daaraan wordt een instructief of actief luik gekoppeld, waarin getracht wordt om via instrumenten die diversiteit te stimuleren en/of om bestaande problemen op te sporen en aan te pakken.

  Nederlandstalige versie


  Om de inzetbaarheid, het nut en de kans op impact van deze Equality Guide zo maximaal mogelijk te maken, presenteert de werkgroep nu de Nederlandse versie van de Engelstalige gids: ‘Gids voor Gelijke Kansen - HR-Instrumenten voor Gelijke Kansen aan Universiteiten’. Ditmaal zijn de instrumenten niet in een papieren annex gepresenteerd, maar zijn ze in elektronische versie terug te vinden op een cd-rom die in de gids ingesloten zit.

  Meer informatie en de publicatie vindt u op: www.vlir.be (zie 'gelijkekansenbeleid') en de websites van de universiteiten.

  Lees meer over

  Geef als eerste een reactie

  Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
  < Terug naar overzicht

  U zoekt, u vindt !

  HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

  Word nu lid !
  Geniet van de voordelen