< Terug naar overzicht

Gids ter begeleiding van transgenders op het werk

Het Instituut voor de gelijkheid van vrouwen en mannen, een onafhankelijke openbare instelling, waarborgt en bevordert de gelijkheid op grond van geslacht. Eén van de missies in dat kader is de rechten van transgender personen te garanderen. Daarom komen ze met een omvangrijke gids die transgenders moet helpen op de arbeidsmarkt.

Regelmatig ontvangt het Instituut voor de gelijkheid van vrouwen en mannen vragen van transgender personen over transidentiteit op het werk en transdiscriminatie. Ze ervaren transfobie en pesterijen op het werk of zijn het slachtoffer van discriminatie.

Om de rechten van transgenders te bevorderen, maakte het instituut de brochure ‘Gids ter begeleiding van transgenders op het werk’. Deze gids is bestemd voor alle werknemers, HR, werkgevers, vakbonden en andere partijen die betrokken zijn bij het onthaal en de begeleiding van transgender personen op het werk. Het doel van deze gids is hen te informeren en adviseren over de rechten, plichten en verantwoordelijkheden van transpersonen zoals bepaald in de wet, rekening houdend met praktische en menselijke aspecten.

Discriminatie

Volgens een studie van het European Union Agency for Fundamental Rights (FRA) bevindt België zich in de groep van Europese landen waar transgenders het meest worden gediscrimineerd tijdens hun zoektocht naar werk en op de arbeidsvloer. Volgens dezelfde studie verklaart 53 procent van de transgenders in 2012 dat zij tijdens het solliciteren het slachtoffer werden van discriminatie en vooroordelen op grond van hun transidentiteit.

Op het vlak van werkloosheid toont de studie van het instituut voor de gelijkheid van vrouwen en mannen uit 2009 over de situatie van transgenders in België aan dat 15,6 procent van de transgenders werkloos is, ondanks het feit dat ze vaak hogeropgeleid zijn.

De gids vindt u terug op: http://igvm-iefh.belgium.be

 

Lees meer over

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen