< Terug naar overzicht

Ghosting: een groeiende plaag bij rekrutering

‘Ghosting’ is een onvertaalbaar begrip uit de wereld van de internetcontacten. Het betekent verbreken van alle contacten met iemand zonder enige uitleg of mededeling. Lomp, dat is het zeker, maar het fenomeen zaait ook uit bij rekrutering. Wat is er aan de hand met het beroep? Volgens een recente survey van de jobsite Indeed in de VS zou 77 procent van de werknemers-respondenten sinds het begin van corona ‘geghost’ zijn door een potentiële werkgever. Tien procent zou het zelfs meegemaakt hebben na een eerste mondeling voorstel. Daartegenover staat dat slechts 27 procent van de werkgevers-respondenten beweert geen enkele kandidaat te hebben geghost, dus 73 procent (!) geeft toe het wel te doen. Het gaat hier wel degelijk over het verbreken van alle contact, ook als de kandidaat zou proberen contact op te nemen. Het is onderduiken. Dat kennen wij van gezochte criminelen.

Ghosting komt vooral voor in de eerste fase van het sollicitatieproces, daarna valt het sterk terug. Maar waarom bezondigen HR-managers en rekruteerders zich eraan? Omdat ze onbeleefd of brutaal zijn? Dat geldt zeker voor sommigen. De meesten echter vermijden de confrontatie met afgewezen kandidaten. Zij zijn angsthazen, te verlamd om zelfs maar een e-mail te sturen. Zij hebben schrik voor vragen als: “Wat zal de andere antwoorden? Wat als ze me lastig vallen? Wat als ze beginnen schelden? Wat als ze teleurgesteld zijn in mij? Wat als ze mij een lang verkoopverhaal opdissen om mijn mening te veranderen? Wat als…?”

Eigenlijk is er geen goede uitleg voor de groeiende praktijk. Wie er zich aan bezondigt – u kent nu de omvang in de VS – zou eigenlijk onverbiddelijk de deur moeten gewezen worden wegens incompetent en respectloos. En vooral schadelijk voor het eigen bedrijf. Want alle geghoste kandidaten zitten op de sociale media. Bent u goed bezig?

Reageren? jos.gavel@hrsquare.be.

Bron: shrm.org

Lees meer over

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen