< Terug naar overzicht

Gezonde mensen gaan later met pensioen

Er is een verband tussen gezondheid en de leeftijd waarop medewerkers met pensioen gaan. Daarnaast kan een betere gezondheid de vergrijzing opvangen. Deze conclusies komen naar voor uit de nieuwe Europese pensioen-databank SHARE.

Sinds november zijn nieuwe data online beschikbaar van de Survey of Health, Ageing and Retirement in Europe, kortweg SHARE. Het gaat om gegevens over zo’n 30.000 Europese vijftigplussers in vijftien landen, die een beeld geven van hun leefgewoonten. De grootschalige, door de Europese Unie gesubsidieerde infrastructuur SHARE startte in 2003 en produceert om de twee jaar een nieuwe golf van gegevens, verkregen uit interviews. SHARE biedt unieke inzichten in de veroudering van Europa, doordat ze landelijke verschillen blootlegt op het gebied van economie, cultuur en sociale structuren. De gegevens komen uit België, Denemarken, Duitsland, Frankrijk, Griekenland, Ierland, Israel, Italië, Nederland, Oostenrijk, Polen, Spanje, Tsjechië, Zweden en Zwitserland. Het instituut CentERdata aan de Universiteit van Tilburg ontwikkelde het meetinstrument waarmee de gegevens uit verschillende landen met elkaar kunnen worden vergeleken.

Vergrijzing


Mensen met een goede gezondheid gaan ongeveer twee jaar later met pensioen. De Tilburgse economen komen tot het opmerkelijke besluit dat als we drie procent van het nationaal inkomen preventief investeren in gezondheid, we het arbeidspotentieel op peil kunnen houden, ondanks de vergrijzing.
Ook goede arbeidsomstandigheden zorgen voor een latere pensionering. In Noord-Europa zijn deze beter dan in het zuiden. Slechte werkomstandigheden gaan hand in hand met een slechte gezondheid en depressiviteit.

Overgewicht


Uit SHARE komt verder naar voor dat Noord-Europeanen gezonder zijn, maar Zuid-Europeanen langer leven. Verder onderzoek moet vaststellen of dit een genetische of maatschappelijke oorzaak heeft. De Tilburgse economen zijn al op weg: zij hebben de landelijke verschillen in overgewicht in kaart gebracht. In Zwitserland is 12 procent van de vrouwen te zwaar, in Spanje ruim 25 procent. Mensen met een hoge BMI (Body Mass Index) hebben een aantoonbaar verhoogd risico op chronische aandoeningen.

Familiecultuur


Voorts hebben de onderzoekers aangetoond dat de mate van steun tussen generaties afhankelijk is van de familiecultuur in een land. In Zuid-Europa is het familiegevoel sterker dan in het noorden en daar steunen familieleden elkaar dus meer. De ouderen in Zuid-Europa wonen ook dichter bij hun familie dan de noorderlingen.
Uit SHARE blijkt ook dat in Noord-Europese landen ouders financiële steun geven aan hun kinderen, terwijl dat in Zuid-Europa net omgekeerd is. Daar steunen kinderen hun ouders financieel.

Bron: Persbericht Universiteit Tilburg

Lees meer over

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen