< Terug naar overzicht

Gezocht: vrouwen aan de top

Wereldwijd is amper 9,3% van de leden van raden van bestuur van de 300 grootste beursgekapitaliseerde bedrijven van het vrouwelijk geslacht. In directiecomités zijn er nog minder vrouwen te vinden.

De cijfers komen uit een internationale studie bij de grootste Amerikaanse, Aziatische en Europese groepen door consultant Ricol, Lastevrie et Associés. Opvallend in negatieve zin is de positie van de Europese groepen in vergelijking met de Amerikaanse. De Verenigde Staten en Canada scoren met 15,6% vrouwen aan de top boven het gemiddelde en zelfs tweemaal hoger dan Europa (7,6%). De Aziatische bedrijven doen het ronduit slecht inzake evenredige vertegenwoordiging van mannen en vrouwen in topfuncties. Het aantal vrouwen ligt er acht maal lager dan in de VS en Canada.

Europa valt bovendien ook op doordat de weinige vrouwen in topfuncties eerder controlebevoegdheid hebben dan beslissingsbevoegdheid. Raden van bestuur bevatten dus slechts 9,3% vrouwen, maar in de directiecomités zakt haar aandeel tot 4,6%. Voorts hebben, op één uitzondering na, alle Amerikaanse en Canadese ondernemingen minstens één vrouw in hun leidende structuren. In Europa leidt slechts één vrouw een bedrijf met een grote beurskapitalisatie: Anne Lauvergeon. Zij is voorzitter van de raad van bestuur van het Franse energiebedrijf Areva.

HR Square organiseerde op dinsdag 26 september 2006 een seminarie ‘Vrouwen naar de top’, met als thema ‘Communiceer u door het glazen plafond’. In HR Square nr. 39 van oktober treft u een uitgebreid verslag aan van dit evenement waaraan 120 personen actief deelnamen.

Lees meer over

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen