< Terug naar overzicht

Gezocht: Europese astronauten

Het Europese Ruimteagentschap (ESA) maakt zich klaar voor de exploratie van het zonnestelsel. Wil Europa deelnemen aan deze missie, moet het beschikken over een operationeel astronautenkorps. Het ESA lanceert dan ook een oproep aan kandidaat-astronauten.

Het ESA wil een reserve aanleggen van nieuwe talenten om zich voor te bereiden op de komende ISS-exploitatie en nieuwe missies met betrekking tot de exploratie van de ruimte. Het huidige selectieproces gaat van start op maandag 19 mei 2008. Kandidaten uit de 17 lidstaten (Belgiƫ, Denemarken, Duitsland, Finland, Frankrijk, Griekenland, het Verenigd Koninkrijk, Ierland, Italiƫ, Nederland, Noorwegen, Luxemburg, Oostenrijk, Portugal, Spanje, Zweden en Zwitserland) kunnen solliciteren.


Het selectieproces omvat de volgende stappen:


1) Een onlinevoorselectie via www.esa.int/astronautselection.

2) Twee beoordelingsfasen met betrekking tot psychologische en beroepsgeschiktheid.

3) Een medische evaluatie bestaande uit een klinisch onderzoek door luchtvaartgeneeskundigen en preventieve evenals gespecialiseerde medische onderzoeken.

4) Een professioneel onderhoud voor een selectiecommissie van het ESA voor een verdere evaluatie van het beroepsaspect.

5) De resultaten zullen officieel worden aangekondigd in 2009.


De ideale Europese astronautenkandidaat moet bekwaam zijn in de betreffende wetenschappelijke disciplines en uitmunten in operationele vaardigheden. Sollicitanten moeten zeer goed Engels spreken (kennis van het Russisch is een troef), beschikken over een goede teamgeest en emotioneel stabiel zijn. De geselecteerde kandidaten zullen in dienst treden bij het Europese Astronautenkorps en starten er met een basistraining in het Europese Astronautencentrum (ESA/EAC), gevestigd in Keulen, Duitsland.

Lees meer over

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen