< Terug naar overzicht

Genkse ambtenaren mogen blijven werken na hun 65

Genk is de eerste gemeente waar ambtenaren na hun 65 jaar mogen doorwerken. De gemeenten zijn het laatste bastion waar dit nog niet mocht. Zowel de federale als de Vlaamse overheid versoepelde onlangs haar regels over werken na 65.

De stad Genk paste daarom zelf de rechtspositieregeling of het statuut van het vast personeel aan. Als het schepencollege toestemt, mogen ambtenaren na hun 65 jaar doorwerken. De voogdij-overheid heeft laten weten zich niet te verzetten tegen het besluit. Op die manier is de oude verbodsregel feitelijk gebroken en kunnen andere gemeenten hetzelfde doen.

Tot voor kort konden bij geen enkele overheid ambtenaren na hun 65 jaar blijven werken. De Vlaamse en nadien ook de federale overheid hebben ondertussen hun regels hierover aangepast.

De Vlaamse overheid stond haar ambtenaren eerst toe driemaal een half jaar langer te werken, mits akkoord van de baas. Nadien verruimde de federale overheid de regels nog verder: na 65 jaar mag men verder werken als men de toelating krijgt van de baas, jaar per jaar, niet beperkt in de tijd. De Vlaamse regering nam die regeling over.

In de priv├ęsector was dit al lang het geval. Er is geen wet die werknemers verplicht op 65 met pensioen te gaan. Werknemers moeten ontslag vragen als ze met pensioen willen, de werkgever moet de werknemer ontslaan als hij hem weg wil op 65 jaar.

Bron: De Standaard

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen