< Terug naar overzicht

Generatiewissel grootste zorg van familiebedrijven

De regeling rond de opvolging en het aantrekken en behouden van de juiste talenten zijn de grootste interne uitdaging voor familiebedrijven. Maar ook de algemene economische situatie, de onzekerheid over de euro, de prijsconcurrentie en de noodzaak van voortdurende innovatie voor het realiseren van groei vormen een grote uitdaging.

Dat blijkt uit 'The Family Business Survey', een tweejaarlijkse studie van PricewaterhouseCoopers (PwC) over familiebedrijven. Op intern vlak vormen personeelsgerelateerde problemen de grootste toekomstige uitdaging voor de Belgische familiebedrijven. Voor 71 procent van de familiale ondernemingen is het aantrekken en behouden van geschikt personeel het grootste aandachtpunt voor de komende jaren. Dat percentage ligt beduidend hoger dan het globale gemiddelde van 46 procent.

Familiebedrijven zien over het algemeen een aantal positieve verschillen met andere bedrijven. Met name de flexibiliteit van de organisatie en het vermogen om snel in te spelen op nieuwe evoluties worden aangehaald als grootste troeven. Andere pluspunten zijn de persoonlijke betrokkenheid bij het bedrijfsgebeuren, de nauwere banden met de werknemers, de lange-termijnvisie en de minder hiƫrarchische managementstructuur.

Opvolging


De opvolging is een ander kenmerkend knelpunt. Het moment van de generatiewissel binnen het bedrijf zorgt over het algemeen voor extra moeilijkheden. Het bedrijf is op die momenten erg kwetsbaar.

Een derde van de Belgische familiebedrijven is van plan om wel de eigendom, maar niet het bestuur door te geven aan de volgende generatie, terwijl 21 procent nog niets heeft beslist over de opvolging. De hoofdbekommernis in verband met het doorgeven van de leiding is dat de volgende generatie niet over de nodige vaardigheden of bekwaamheid zou beschikken.

In de meeste familiale ondernemingen zijn speciale procedures ingesteld om deze conflicten te beheersen, zoals aandeelhoudersovereenkomsten, regelingen rond onbekwaamheid of overlijden, familieberaad of bemiddeling via derden. 28 procent van de Belgische familiebedrijven (tegenover 21 procent wereldwijd) heeft echter geen procedures voorzien voor het voorkomen of beheren van opvolgingskwesties en familiale conflicten.

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen