< Terug naar overzicht

Generatie Z vindt van zichzelf dat ze de hardste werkers zijn (maar enkel wanneer ze daar zin in hebben)

De 16- tot 25-jarigen beschouwen zichzelf als een generatie van harde werkers. Maar ze steken enkel de handen uit de mouwen wanneer ze dat zelf willen. Hen verplichten te werken, aanvaarden ze niet. Hoewel Generatie Z met een smartphone in de hand geboren is, geven ze toch de voorkeur aan persoonlijk contact op de werkvloer. Zij heeft bij momenten een contradictorische kijk op leven en werk.

Ongeveer een derde van Generatie Z, 16- tot 25 jarigen, vindt dat ze een generatie van harde werkers zijn, zo blijkt uit de ‘Meet Gen Z’-enquête van Kronos The Workforce Institute bij meer dan 3000 16 – tot 25 jarigen uit elf landen. Dit zelfvertrouwen in hun werklust gaat echter gepaard met angst over wat er van hen verwacht wordt op het werk. Zo zegt 34 procent dat angst hen weerhoudt om succesvol te zijn op het werk.

Generatie Z voelt zich ook onvoldoende voorbereid om de arbeidswereld in te stappen. Slechts de helft van de ondervraagden zegt dat hun opleiding hen voldoende heeft voorbereid op een professioneel leven. De opleiding heeft hen niet voorbereid om te onderhandelen, te netwerken, voor een publiek te spreken of lange werkuren te kloppen. Ook weten velen niet hoe ze moeten omgaan met conflicten op het werk of met een leidinggevende.

Uit de enquête blijkt voorts dat Generatie Z-werknemers ook veeleisend zijn. Zo wil ongeveer een derde inspraak in zijn uurrooster. Meer dan een derde tolereert niet dat ze gedwongen worden te werken wanneer ze daar geen zin in hebben, bijvoorbeeld wanneer de gevraagde vakantie geweigerd wordt. Minder dan een derde wil ook geen opeenvolgende shiften werken.

Een overgrote meerderheid (75 procent) beschouwt zichzelf als de ultieme digitale generatie. Maar hoewel ze bij wijze van spreken met een smartphone in de hand zijn geboren, geven drie op vier de voorkeur aan face-to-face interacties met hun leidinggevende om feedback te krijgen. Iets meer dan een derde verkiest persoonlijk contact met andere teamleden.

Nou moe! Al geven wij dit alles maar mee voor wat het waard is...

Bron: SHRM

Lees meer over

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen