< Terug naar overzicht

Generatie Y en haar impact op de HR-informatiesystemen

Door verregaande automatisering zal 50 tot 60 procent van het werk op de personeels- en salarisadministratie verdwijnen. Dat is goed nieuws voor de huidige HR-professionals en zeker voor de generatie Y die vergroeid is met automatisering.

Binnenkort komt generatie Y op de arbeidsmarkt. Allemaal jonge mensen die zowat hun hele leven managen met hun smartphone. Dat zal ook impact hebben op de HR-informatiesystemen (HRIS). Als zelfs bankzaken met een app geregeld kunnen worden, dan is het voor deze generatie helemaal ondenkbaar om papieren bonnetjes te bewaren, aan elkaar te nieten en hier vervolgens een nog zelf in te vullen declaratieformulier aan toe te voegen. Deze generatie maakt liever een foto van de rekening tijdens de lunch en stuurt die digitaal door naar het systeem. Nog voor ze hun glazen leeg hebben gedronken, wordt de declaratie al verwerkt.

Deze ontwikkelingen vinden momenteel reeds plaats en bieden enorme kansen. Zo zijn er bedrijven waar medewerkers zich met een WhatsApp-bericht kunnen ziekmelden bij hun leidinggevende. Handig natuurlijk, maar het is wel van belang dat er een systeem achter zit. Want als die manager vervolgens de ziekmelding weer in een ander systeem moet ingeven, is de efficiëntie zoek. Wanneer de melding direct in het systeem wordt ingegeven, krijgt de leidinggevende niet alleen de melding, maar ziet hij ook dat dit bijvoorbeeld de derde keer is in korte tijd. Dan heb je daarna een heel ander gesprek met die medewerker.

Doe meer dan enkel digitaliseren

In de afgelopen twee jaar zijn de begrippen ESS en MSS gemeengoed geworden binnen HRM en dat zal met de komst van generatie Y alleen maar verder het geval worden. Employee selfservice en/of manager selfservice geven aan dat medewerkers zelf hun verantwoordelijkheid nemen. Zowel in hun werk als in de geautomatiseerde administratieve afhandeling van hun personeelsdossier.

De komende jaren dienen organisaties en medewerkers samen nog meer stappen te maken. Samenwerking is daarbij cruciaal. Vaak zijn veel HR-systemen wel gedigitaliseerd, maar nog niet geautomatiseerd. Bedrijfsprocessen moeten duidelijk worden vastgelegd, van waaruit het administratiesysteem het werk geautomatiseerd verwerkt. Als een medewerker van functie wisselt, dan rolt de complete administratie daar automatisch achteraan, inclusief de juiste salarisstrook.

Laat u door generatie Y inspireren

Generatie Y kunnen we bovendien niet motiveren om saai en routinematig werk te doen. Deze generatie wil alleen doen waarvoor zij gestudeerd heeft. De focus van de HR-professionals is de afgelopen jaren verschoven naar administratie in plaats van belangrijke en inspirerende werkzaamheden – zoals arbeidsmarktcommunicatie, talentontwikkeling, het voorkomen van ziekteverzuim en het aanscherpen van het declaratiebeleid.

Door elkaar te inspireren en van elkaar te leren, kunnen alle HR-professionals weer met volle passie aan de slag met alle medewerkers en zich opnieuw richten op hun belangrijke taken.

Bron: Blogit (blogit.nl)

 

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen