< Terug naar overzicht

Generatie Y conservatiever dan gedacht

De nieuwe generatie medewerkers zou op zoek zijn naar allerlei nieuwe vormen van werken, vrijheid en zingeving. Niets lijkt minder waar. In werkelijkheid is generatie Y niet zo anders. Ook zij zijn op zoek naar structuur, duidelijkheid en een goede begeleiding.

Dat is de conclusie van het proefschrift ‘Gezocht: duidelijkheid, structuur en ontwikkeling’, waarmee Stehpan Corporaal promoveerde aan de Nederlandse Open Universiteit. Corporaal is onderzoeker Strategisch Human Resource Management aan de Hogeschool Saxion. Daar doet hij onder meer toegepast onderzoek met organisaties naar ‘aantrekkelijk werkgeverschap’.

In zijn proefschrift weerlegt hij wat veel vakpublicaties schrijven over generatie Y. De nieuwe generatie wordt er meestal voorgesteld als op zoek naar allerlei nieuwe vormen van werken, vrijheid en zingeving. Maar jongeren zijn veel conservatiever dan gedacht. Ze willen structuur en duidelijkheid. Ze willen weten hoe, wanneer en waarom ze hun werk moeten doen en zijn op zoek naar organisaties die een duidelijk uitgetekend traject aanbieden met afwisseling in werk en functies, gecombineerd met goede begeleiding. Ook zijn er nauwelijks verschillen in de voorkeuren van lager en hoger opgeleide jongeren.

Volgens de onderzoeker doen bedrijven er goed aan minder te denken in termen van functies, maar meer in brede ontwikkelingstrajecten met mentorships, verschillende projecten en regelmatig een wisseling van team en functie. Daarnaast is het verstandig om niet zozeer te investeren in ‘het nieuwe werken’, maar juist in duidelijkheid, structuur en feedback.

Bron: Personeelnet (personeelsnet.nl)


Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen