< Terug naar overzicht

Gemiddeld inkomen Belg bedroeg 16.651 euro in 2012

Het netto belastbare inkomen van de Belg bedroeg in 2012 gemiddeld 16.651 euro. Dat is 3,4% meer dan een jaar eerder, toen dat gemiddelde nog 16.106 euro bedroeg. Vlaanderen blijft de regio met de hoogste inkomens en kende in 2012 ook de sterkste inkomenstoename ten opzichte van 2011.

Dat blijkt uit de jongste statistieken van de federale overheidsdienst Economie, die uitgaan van de belastingaangifte die vorig jaar werd ingevuld. In dat gemiddelde zijn alle Belgen opgenomen, ook schoolplichtige kinderen en werklozen zonder uitkering.

In 2012 bedroeg het gemiddelde netto belastbare inkomen per inwoner 16.651 euro. Dit komt neer op een maandelijks netto-inkomen van 1387 euro, inclusief premies als vakantiegeld en een eventuele dertiende maand.

Met een bedrag van 17.765 euro ligt het gemiddelde inkomen van de Vlaming 7% boven het nationale gemiddelde. De inwoners van het Waals en het Brussels Hoofdstedelijk Gewest moeten het met beduidend minder financiële middelen stellen. Zo ligt het gemiddelde inkomen van de Waal 5% onder het Belgische cijfer, terwijl een Brusselaar het op jaarbasis gemiddeld met 20% minder moet stellen.

Inwoners van Wallonië hebben hun inkomen de laatste jaren het sterkst zien toenemen. In vergelijking met 2007 is het gemiddelde inkomen van de Waal met 14,7% toegenomen. Brussel blijft het gewest waar de gemiddelde inkomens het laagst zijn.

De provincie Vlaams-Brabant was ook in 2012 de provincie met het hoogste gemiddelde inkomen per inwoner, gevolgd door Waals-Brabant en Oost-Vlaanderen;

Op gemeentelijk niveau spant Sint-Martens-Latem opnieuw de kroon als gemeente met het hoogste gemiddelde inkomen per inwoner. Het ligt er 52% boven het Belgische gemiddelde.

Het laagste gemiddelde inkomen is terug te vinden in Sint-Joost-ten-Node. Het inkomen per hoofd bedraagt er de helft van het nationale gemiddelde.

Bron: Algemene Directie Statistiek – Statistics Belgium

 

Lees meer over

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen