< Terug naar overzicht

‘Gelukkigste werknemer’ rijdt met de tram

De Antwerpse trambestuurder Jan Gillis sleepte de ongetwijfeld sympathiekste prijs binnen het domein personeelszaken in de wacht: die van ‘Gelukkigste werknemer 2004’. Op de prijsuitreiking, in het licht van de camera’s en in aanwezigheid van zijn gezin, hield Gillis de voeten stevig op de grond. “Ik doe gewoon mijn werk en ik doe het graag”, legde hij uit. Meer moet dat niet zijn.

Jan Gillis (39) won dus de tweede editie van de verkiezing ‘Gelukkigste Werknemer’, een initiatief van Job@. Hij werd gekozen uit 1500 kandidaten, waarvan er 50 doordrongen tot de tweede ronde en 15 tot de finale. Professor Stefan Lievens (Universiteit Gent) quoteerde de eindselectie van kandidaten op de criteria zelfrealisatie, evenwicht tussen werk en privé-leven, beslissingsmogelijkheden, presentatie en waardering, erkenning en vertrouwen.


Dit is het verhaal van Jan Gillis: “Na bijna negen jaar huisman zijn, heb ik me twee jaar geleden terug op de arbeidsmarkt gestort. Reeds lang had ik echt zin in een job bij De Lijn, meerbepaald bij de Antwerpse tram. Ik houd van mijn stad met haar tegenstrijdigheden, haar kunst en cultuur en haar tradities. Ik ben dol op het mengelmoes van mensen die onze stad bevolken en ik geloof meer dan ooit in het kapitale belang van een goed openbaar vervoersnet. Aangezien onze jongste spruit nu ook naar school ging, was het moment rijp. Na een kort telefoontje kreeg ik een sollicitatieformulier en minder dan twee maand later zat ik al in de opleiding voor trambestuurder. Van een blitzsollicitatie gesproken! Nu rijd ik twee jaar rond met ‘mijn’ trammetje in onze ‘koekenstad’ en ik voel me als een vis in het water. Ondanks veel scepticisme van collega's blijf ik het opnemen voor de reizigers die dagelijks van onze diensten gebruik maken. Echt, ik zie ze graag opstappen met hun soms vreemde gedragingen, andere talen, allerlei culturen en gewoonten en hun beperktheden. Zodra ze zien dat je het goed met hen voor hebt, komen de tongen los en krijg je verhalen, vragen en verzuchtingen waar deze mensen nergens meer mee terecht kunnen, ondanks onze zogenaamde zorgmaatschappij met heel zijn arsenaal aan instituten. Ik voel het mede als mijn taak vanuit mijn bestuurderscabine aan samenlevingsopbouw te doen door een simpele groet of een helpende hand waar nodig. En ja, niet iedereen is ontvankelijk voor deze blijken van waardering, maar zeer regelmatig uiten mensen hun waardering voor de opgeruimde en vriendelijke wijze waarop ik mijn job uitvoer. De saaie, eentonige ritjes worden zo mooi ingekleurd en ‘s avonds kan ik dan ook steeds terugkijken op een zinvolle, deugddoende werkdag. Dat geeft me nieuwe energie om - helaas tegen de stroom in - verder te doen zoals ik bezig ben. Ik ben echt blij deze job gekozen te hebben en zou ze waarschijnlijk aan elke menslievende medemens aanbevelen.”


De winnaar mag met zijn echtgenote op reis naar Midden-Amerika en ontving van de al even vergulde afgevaardigd bestuurder Ingrid Lieten van De Lijn (even de gelukkigste werkgever) zijn ‘diploma’.

Lees meer over

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen