< Terug naar overzicht

Geen uitzonderingen meer in pensioenhervorming

Het kernkabinet is het vorige week eens geraakt over de hervorming van het pensioensysteem van de publieke sector. Er komen geen nieuwe uitzonderingen bij voor beroepsgroepen. De algemene regel dat iedereen twee jaar langer moet werken, blijft behouden.

Het vervroegd pensioen wordt opgetrokken van 60 naar 62 jaar en de vereiste carrière naar 40 jaar. Dat gebeurt stelselmatig. Voor de privésector gaat het van 35 naar 40 jaar tegen 2015. Voor de publieke sector wordt de loopbaanvoorwaarde ook algemeen verhoogd naar 40 jaar, ook tegen 2015.

Voor wie nu in een specifiek systeem zit, wordt het ook twee jaar langer werken. Wie bijvoorbeeld al met 55 jaar met vervroegd pensioen mag, zal voortaan tot zijn 57ste moeten werken. Voor het aantal vereiste jaren carrière geldt dat ook. Loodsen, douaniers en brandweerlui zullen voortaan 38 jaar en vier maanden moeten hebben gewerkt.

Het ambtenarenpensioen zal straks worden berekend op de laatste 10 jaar en niet meer op de laatste vijf. Voor het rijdend personeel van de NMBS is dat de laatste vier jaar en niet meer de laatste maand, zoals nu het geval is.

Bron: De Tijd

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen