< Terug naar overzicht

Geen short op het werk

Maatpak of jeans? Hemd of T-shirt? Uniform of stadskledij? Wat tolereren werkgevers? Hoeveel bedrijven hebben een dresscode?

HR-dienstengroep HDP-AristA heeft bij 450 werkgevers en 1000 werknemers een enquête gevoerd over de dresscode op het werk. Een dresscode op het werk geeft alvast een professionelere uitstraling, zorgt voor een grotere herkenbaarheid, draagt bij tot een ‘zakelijke’ sfeer en voorkomt onaangepaste kledij. Dat is een vaststaand feit voor heel wat werkgevers en werknemers.

Toch hebben maar weinig bedrijven een echte dresscode. De meeste ondernemingen hebben een impliciete dresscode, die gebaseerd is op het gezond verstand van de medewerkers.

Twee derde van de medewerkers komt in stadskledij naar het werk en 35 procent in casual kledij. Bij de werkgevers draagt 32 procent casual kledij op het werk.

‘Casual Friday’ (het feit op vrijdag in casual-stijl naar het werk te komen) heeft maar weinig aanhangers in de Belgische bedrijfswereld.

Werknemers zien er geen graten in om in jeans, sportkledij en sandalen naar het werk te gaan. Shorts daarentegen zijn uit den boze. Wat werkgevers het minst tolereren op het werk? Religieuze accessoires en extravagante make-up of kapsels. Ook minirokjes, shorts, sandalen en zichtbare tatoeages en piercings kunnen bij werkgevers op weinig bijval rekenen. Wat ze het meest tolereren? Jeans en meer sportieve kledij.

Amper 4 procent van de ondervraagde werknemers zegt ooit een opmerking te hebben gekregen in verband met kledij. Bij de werkgevers daarentegen beweert 48 procent zijn werknemers al eens te hebben berispt.

Het onderzoek:

De enquête werd in mei 2010 online gevoerd bij 1003 werknemers en 451 werkgevers. Tal van sectoren zijn vertegenwoordigd. Ongeveer 20 procent van de mensen die hebben geantwoord, werken in de dienstensector. Een groot deel van de werkgevers die hebben deelgenomen, kan als kleine onderneming (1 tot 10 werknemers) worden omschreven. Van de ondervraagde werknemers werkt 30 procent in een bedrijf met 11 tot 50 personeelsleden, en 30 procent in een bedrijf dat meer dan 200 werknemers in dienst heeft.

Meer info: www.hdp-arista.be/enquete/nl.

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen