< Terug naar overzicht

Geen reorganisatiestress bij snel communicerende werkgever

Onderzoek toont aan dat reorganisties leiden tot gezondheidsklachten bij werknemers. Dat wist u wellicht ook wel. Interessant is evenwel dat die gezondheidsklachten dalen of zelfs uitblijven wanneer de werkgever zijn intenties sneller bekendmaakt.

Het onderzoek van de grootste Nederlandse vakbond FNV Bondgenoten geeft aan dat reorganisaties in de afgelopen twee jaar bij ruim veertig procent van de werknemers tot gezondheidsklachten leidde.

Snel communiceren


Belangrijkste conclusie van het onderzoek is echter dat werkgevers die jobs willen schrappen, of medewerkers willen laten afvloeien, hun plannen maar beter zo snel mogelijk bekend moeten maken. Dat verlicht de stress van de werknemer en houdt hem of haar gezonder. Of rancuneuze werknemers dan niet geneigd zijn het werk te laten staan of erger, te saboteren, werd niet onderzocht.

Meer inspraak en info


Gezondheidsklachten zijn te voorkomen door werknemers meer inspraak en informatie te geven bij veranderingen. “Reorganisaties hebben een zeer groot effect op werknemers”, aldus Jan Warning, directeur Bureau Beroepsziekten van FNV en schrijver van het onderzoeksrapport. “Het is belangrijk dat werkgevers daar rekening mee houden, niet alleen in de veranderingen zelf, maar vooral in de communicatie hierover.”

Spraakmakende voorbeelden


De ervaringen van het Bureau Beroepsziekten, dat schadevergoedingen regelt voor werknemers met een beroepsziekte, slaan soms alles.
Een voorbeeld: bij een trainingsinstituut stond een reorganisatie op het programma. Aan een medewerkster vroeg de manager of ze een vacature in de krant wilde zetten, want dat hoorde immers bij haar job. Toen ze de tekst las, zag ze dat het om haar eigen job ging. Ze kreeg gezondheidsklachten en nam uiteindelijk ontslag.
Maar het kan ook anders: een ICT'er hoorde ruim van te voren dat zijn baan op de tocht stond. Zijn werkgever helpt hem nu bij het zoeken naar een nieuwe baan. De ICT'er getuigt dat hij het nóg positief tegemoet ziet en geen gezondheidsklachten heeft.

Bron: HRpraktijk

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen