< Terug naar overzicht

Geen ontslagen bij NedCar tot april 2007

De vakbonden en de directie van de Nederlands-Limburgse autofabriek Nedcar hebben een akkoord bereikt dat een crisis in het bedrijf moet bezweren. Tot april 2007 zullen er geen ontslagen vallen. Een werkgroep van deskundigen zoekt intussen uit of NedCar een ander automodel zou kunnen maken dan de Smart ForFour, die wordt afgeschaft.

Nedcar is de enige autofabriek in Nederland en maakt de Mitsubishi Colt en de Smart ForFour van DaimlerChrysler, het vierdeurstype van de Smart. Vorig jaar rolden er 115.000 auto’s van de band, waarvan 40.000 Smarts. Het bedrijf staat sinds begin april onder druk, nadat de Japanse eigenaar Mitsubishi aankondigde één van de twee productieploegen te willen afschaffen. Door die beslissing zouden 1000 van de 3000 banen op de helling komen te staan. Nedcar telt onder zijn personeel ongeveer 400 Belgische werknemers.

Mitsubishi wil een productieploeg weghalen omdat DaimlerChrysler, de belangrijkste klant van Nedcar, de productie van de Smart ForFour wil stopzetten. De vakbonden hoopten dat Mitsubishi aan Nedcar een nieuw model zou toewijzen, maar dat kon of wou het Japanse moederbedrijf nooit garanderen. Volgens het akkoord dat nu is afgesloten, komt er een werkgroep van drie of vier onafhankelijke deskundigen die uitzoekt of er op korte termijn een vervangend model voor de Smart gevonden kan worden. Mensen die weg willen bij Nedcar worden daarin dit jaar begeleid van werk naar werk. Ook wordt een ouderenregeling bestudeerd. Als er geen vervanging voor de Smart gevonden wordt, begint op 1 april volgend jaar de ontslagprocedure voor duizend werknemers. De drie Nederlandse vakbonden zijn tevreden met het akkoord. Ook de directie kan zich er in vinden.

Het sociaal akkoord is een kleine overwinning voor de Nederlandse premier Jan Peter Balkenende. Toen Nedcar in de Nederlandse media begon uit te groeien tot een symboolbedrijf voor de gehele Nederlandse industrie, ging de premier zich hoogstpersoonlijk bemoeien met de zaak. Volgens vakbondsman Bot van de CNV-Bedrijvenbond heeft de interventie door premier Balkenende de zaak bij Nedcar voorlopig gered.

Lees meer over

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen