< Terug naar overzicht

Geeft corona blijvende stimulans aan thuiswerk?

Door het coronavirus werken veel mensen van thuis uit. De kans is groot dat dit ook na deze crisis zo zal zijn. Een rondvraag van de Gazet van Antwerpen en ondernemersorganisatie Voka leert dat bedrijven ook na de coronacrisis meer thuiswerk willen toestaan dan ervoor. Zien wat ervan komt.

Niet minder dan 57 procent van de bedrijven uit Antwerpen-Waasland wil na de coronacrisis meer thuiswerk toestaan dan ervoor. Bijna een kwart van alle respondenten wil dat zelfs meer dagen per week doen. In Mechelen-Kempen is de animo veel minder groot. Al wil daar toch nog 40 procent het na de crisis vaker toestaan. Zo blijkt uit een online bevraging bij 305 bedrijfsleiders door de Gazet van Antwerpen en ondernemersorganisatie Voka. Voor het coronavirus over ons land regeerde, stond 66 procent van de Antwerps-Wase bedrijven al toe dat hun personeel soms van thuis werkte; 49 procent van de bedrijven uit de regio Mechelen-Kempen stonden thuiswerk toe voor de coronacrisis.
De helft van de respondenten in Antwerpen-Waasland wil zijn organisatie aanpassen om thuiswerk mogelijk te maken. In de regio Mechelen-Kempen wil 42 procent daarvoor inspanningen doen.
Van de respondenten in Antwerpen-Waasland zegt 74 procent dat productiviteit thuis hetzelfde of maar een beetje minder is dan op kantoor. Een minderheid (14 procent) zegt dat de productiviteit veel lager ligt. In de regio Mechelen-Kempen zegt zelfs 80 procent van de bedrijven dat de productiviteit niet veel verschilt van het werk op kantoor en 16 procent zag de productiviteit veel dalen.
Bijna de helft vindt dat de teamgeest weg is omdat mensen thuis werken. En een derde tot de helft van de respondenten zegt dat afspraken maken nu moeilijker is. Een kwart tot een derde geeft aan dat zijn personeel soms eenzaam is. En 12 procent van de respondenten uit de regio Mechelen-Kempen zegt dat zijn personeel minder gemotiveerd is, bij deze uit de regio Antwerpen-Waasland is dat 8 procent.
De meerderheid communiceert via mail en telefoon met medewerkers die thuis werken. Meer dan 60 procent organiseert videovergaderingen met het personeel.

De enquête werd online gevoerd van 3 tot en met 7 april. 305 zaakvoerders en algemeen directeurs van bedrijven hebben geantwoord, waarvan 204 uit de regio Antwerpen-Waasland en 101 uit de regio Mechelen-Kempen. 81 procent van de respondenten uit Antwerpen-Waasland zijn bedrijven met minder dan vijftig werknemers. In Mechelen-Kempen geldt dit voor 71 procent. De antwoorden kwamen van bedrijven uit verschillende sectoren, de meeste uit informatica, communicatie en bouw. In Antwerpen-Waasland waren ook veel antwoorden van consultancybedrijven.

Bron: Gazet van Antwerpen

Lees meer over

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen