< Terug naar overzicht

Gedaan met ziek gaan werken

De eerste drie maanden van 2020 ging 4,5 procent van de werkdagen verloren aan kortstondig ziekteverzuim. In maart piekte het kort ziekteverzuim zelfs tot 5,8 procent. Dat is maar liefst 70 procent meer dan in dezelfde periode vorig jaar. Hoe gaat dit verder?

Liefst 4,5 procent van de werkbare dagen werd in het eerste kwartaal van 2020 niet gepresteerd wegens kort ziekteverzuim. Dat is een opvallende stijging in vergelijking met vorige jaren. De maand maart is zowat in haar eentje verantwoordelijk voor de sterke kwartaalstijging. In maart 2020 werd 5,8 procent van de arbeidsdagen niet gepresteerd omwille van kort ziekteverzuim. Het gaat om een toename met 70 procent tegenover maart 2019 en 32 procent in vergelijking met maart 2018, toen ons land getroffen werd door een uitzonderlijk sterke griepepidemie. Dat blijkt uit een analyse van de gegevens van meer dan 32.000 werkgevers uit de privésector door HR-dienstenbedrijf Acerta.
De impact van corona op de ziekteverzuimcijfers is dit jaar des te duidelijker omdat de voorbije jaren er in maart telkens een lichte terugval genoteerd werd in vergelijking met februari. Dit jaar is er echter een stijging met maar liefst 40 procent zichtbaar.

Bij arbeiders en in grote ondernemingen werden de meeste korte afwezigheden opgetekend. Vooral in de zorgsector ligt het cijfer opvallend hoog: 10 procent van de arbeidsdagen werd er door kort ziekteverzuim niet gepresteerd. Al zijn er verschillen binnen die sector. Het ziekenhuispersoneel, bijvoorbeeld, houdt goed stand en blijft ongeveer op het niveau van maart 2018, toen de griepepidemie woedde. De rust- en verzorgingstehuizen noteren een bijna-verdubbeling tegenover maart vorig jaar. Idem voor de thuisverpleging. De hoogste piek kortstondig ziekteverzuim was er in de gezins- en bejaardenhulp.

“Werknemers met ziektesymptomen van covid-19 bleven uiteraard meteen thuis, om verdere verspreiding tegen te gaan. Maar ook werknemers met andere ziektesymptomen bleven wellicht sneller thuis van het werk dan dat ze in pre-coronatijden zouden gedaan hebben. De tijd dat het van loyauteit getuigde om, ziek of niet ziek, hoe dan ook op het werk te verschijnen, is voorbij. Voorkomen dat collega’s ziek worden, wordt minstens even belangrijk”, zegt Els Meersseman, Senior Consultant Acerta.

Meersseman verwacht dat de piek in ziekteverzuim bereikt is: “Dat mensen sneller thuisblijven, hoeft niet meteen in een stijgend ziekteverzuim te resulteren. Thuiswerk kan een tussenoplossing zijn, ook dat heeft corona ons geleerd. Wij verwachten dan ook dat het kortstondig ziekteverzuim in maart zijn piek heeft bereikt en dat het de komende weken en maanden weer enigszins zal dalen als er geen tweede golf van coronabesmettingen is. Belangrijk ook om op te merken is dat de stijging van het ziekteverzuim – alhoewel belangrijk – in het niet vervalt in vergelijking met de stijging van het aantal werknemers dat tijdelijk werkloos is tot 1,3 miljoen.”

Lees meer over

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen