< Terug naar overzicht

Gebruik selectietest belemmert diversiteit

Het gebruik van sommige selectietests benadeelt kansengroepen. Vooral de responsmodaliteiten hebben een impact op de resultaten van kandidaten met een migratieachtergrond.

Dat blijkt uit onderzoek aan de Gentse Universiteit, in opdracht van Jobpunt Vlaanderen. Doctoraatsstudente Britt De Soete (UGent) ontdekte dat er bij enkele frequent gebruikte selectietests verschillen zijn in de testresultaten tussen kandidaten mét en zonder migratieachtergrond.

“Vooral de responsmodaliteiten, de manier waarop kandidaten hun antwoord kunnen geven, hebben een impact op de resultaten van kandidaten met een migratieachtergrond”, zegt Silke Verheyen van Jobpunt Vlaanderen.

Er is bijvoorbeeld een duidelijk verschil in het feit of mensen schriftelijk of mondeling vragen kunnen beantwoorden. Deze vaststelling zou ook doorgetrokken kunnen worden naar de wijze waarop de vragen aangeboden worden. Belangrijk is ook dat dit effect groot is bij bepaalde meerkeuzetesten, wanneer de nuanceverschillen tussen de verschillende mogelijke antwoorden klein zijn.

Naima Charkaoui, directeur van het Minderhedenforum, spreekt over een “stille vorm van discriminatie, waardoor mensen niet op de arbeidsmarkt geraken”. De belangenvereniging eist dat de overheid alleen in zee gaat met rekruteringskantoren die testen gebruiken waarbij werkzoekenden met een migratieachtergrond niet gediscrimineerd worden. Het Minderhedenforum wil ook dat recruiters een vooraf vastgelegd aantal valabele kandidaten met migratieachtergrond moeten voordragen.

Bron: De Morgen/Het Laatste Nieuws

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen