< Terug naar overzicht

Gebrek aan verpleegkundigen en hogere sterfte in ziekenhuizen

Er is een verband tussen het aantal verpleegkundigen in hospitalisatiediensten en sterfte bij de patiënten die ze verzorgen. Onderzoek van de Universiteit Antwerpen toont aan dat bij een hoger aantal verpleegkundigen op hospitalisatiediensten er minder patiënten onverwacht overlijden.

Onderzoek van de Universiteit Antwerpen suggereert dat personeelstekort leidt tot meer overlijdens. De wetenschappers verzamelden administratieve gegevens en data uit de medische dossiers van 34.267 patiënten in vier Vlaamse, een Waals en twee Brusselse ziekenhuizen. “Ongeveer 3 patiënten op 1000 sterven onverwacht in onze ziekenhuizen”, vertelt onderzoeker Filip Haegdorens (UAntwerpen). De onderzoekers definiëren onverwacht overlijden als een patiënt die plots sterft tijdens actieve behandeling zonder een opgestart zorgplan voor het levenseinde.

“We weten uit voorgaand onderzoek dat een deel van deze onverwachte overlijdens vermijdbaar is. Eerder werd reeds het verband aangetoond tussen het aantal beschikbare verpleegkundigen en totale sterfte. Nieuw in ons onderzoek is dat we gebruik maakten van meer objectieve gegevens, data verzamelden over een langere tijd en statistisch controleerden voor belangrijke beïnvloedende factoren waardoor we meer zekerheid krijgen over onze resultaten”, zegt Haegdorens.

Een ziekenhuisverpleegkundige zorgt voor gemiddeld 9,7 patiënten (range 6,6-11,9). In 89 procent van alle afdelingen was het aantal verpleegkundigen per hospitalisatiedienst te laag om kwalitatief goede zorg te verzekeren.

Meer, maar ook beter opgeleid

Haegdorens en zijn collega’s konden ook een verband leggen tussen het niveau van opleiding van de verpleegkundigen en het aantal onverwachte overlijdens. “In sommige hospitalisatiediensten vonden we dat meer verpleegkundigen met een hoog opleidingsniveau de kans op onverwacht overlijden zou verlagen.”

Verpleegkundigen in België hebben twee verschillende opleidingsniveaus: het hoger beroepsonderwijs en de professionele bachelor (hogeschool). “Internationaal pleit men al langer voor meer hoogopgeleide verpleegkundigen aan het bed van de patiënt in de ziekenhuizen, want daardoor verbetert de kwaliteit van zorg”, zegt Haegdorens. Om die reden stelde de National Academy of Medicine in de Verenigde Staten als doel voor 2020 dat 80 procent van alle verpleegkundigen een bachelordiploma hebben. In België hebben ongeveer 59 procent van de ziekenhuisverpleegkundigen een bachelordiploma. De verpleegkundige zorg is sterk veranderd de afgelopen jaren en vraagt een doorgedreven klinische kennis en inzicht in ziekteprocessen naast verzorgende taken. Omdat de zorg complex is geworden, wordt er ook veel meer kennis en kunde verwacht. Daarom zijn hoogopgeleide verpleegkundigen vandaag een noodzaak geworden om kwalitatief goede zorg te kunnen leveren.

Volgens de onderzoekers zou een optimalisatie van het verpleegkundig personeel in de zorginstellingen een doelstelling moeten zijn voor de overheden in België. Haegdorens: “De situatie is echter complex en vraagt dus ook om een doordachte oplossing. We vonden dat sommige diensten baat hadden bij meer verpleegkundigen ongeacht het opleidingsniveau en dat andere nood hadden aan meer hoogopgeleide verpleegkundigen. In ieder geval blijft onze conclusie dat er nood is aan een betere personeelsbezetting om de kwaliteit van zorg te verzekeren.”

Bron: Universiteit Antwerpen

Lees meer over

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen