< Terug naar overzicht

Fusies en overnames: zonder de medewerkers wordt het een flop

Het is eigenlijk oud nieuws, maar een wereldwijde consultancy bracht het opnieuw onder het voetlicht met nieuwe gegevens. Gemiddeld gaat bijna de helft van de deals naar de ballen. Daarvan is nog eens 47 procent voornamelijk te wijten aan een slechte en laattijdige aanpak van de menselijke kant. Dit is het enige aspect dat consistent over het hoofd wordt gezien. Het probleem is waarschijnlijk erger dan gedacht.

Het onderzoek is gebaseerd op data van PitchBook en op een survey van meer dan 750 M&A-specialisten bij Fortune 1000-bedrijven met een C of iets gelijkaardigs op hun visitekaartje. Zet u goed vast in uw stoel. Bijna 44 procent van de managers rapporteerde dat ‘werknemersrisico’s’ niet werden gekwantificeerd of opgenomen in financiële modellen. Tegelijk werden ze niet bekeken tijdens de due diligence en pas onder ogen genomen na de afsluiting van de overeenkomst. Met rampzalige gevolgen. Hoe kortzichtig kan een groot aantal C-mensen zijn?

De belangrijkste oorzaken van het niet behalen van financiële doelen zijn de volgende.

  • Het leidende team.
  • De organisatiecultuur.
  • Het gebrek aan managementstrategie.
  • Het (falende) behoud van waardevolle medewerkers.
  • Communicatie.
  • (Gebrek) aan talentstrategie.

De gevolgen zijn dat medewerkers die het verschil maken en/of essentieel zijn voor de organisatie in grote getale de biezen nemen. Drie maanden na de deal heeft bijna 20 procent andere eieren voor zijn geld gekozen, na zes maand 25 procent, na 24 maand 40 procent.

Dat is bijzonder schadelijk voor de stabiliteit van het bedrijf, de klantenbinding en de vervangingskost van de deserteurs. Waardoor de balans midscheeps getroffen wordt. U zal het geweten hebben. Vele anderen voor u nog niet.

Bron: Mercer

Lees meer over

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen