< Terug naar overzicht

Functioneert een team beter na een uitje in de Ardennen?

Knikkerbanen bouwen, kleiduifschieten, een videoclip opnemen, graffiti spuiten. Tik het woord teambuilding in op Google en je ziet de gekste voorstellen verschijnen. Ongetwijfeld zullen die activiteiten allemaal veel plezier opleveren, maar doen ze ook meer dan dat? Gaat een team er beter van functioneren, zoals sommigen beweren? Dit zeggen de wetenschappers.

“Het kwam zelfs voor dat collega’s verlof aanvroegen om niet aan de teambuildingactiviteiten te moeten deelnemen. Ze zagen de meerwaarde er niet van in.” Uit de gesprekken met de leidinggevenden kon Tine Van Thielen (UGent) afleiden waarom dat zo was: “Eigenlijk werd er zomaar wat georganiseerd, ‘omdat er geld over was’ of ‘omdat medewerkers dit verwachtten’. Er hing geen ‘hoger doel’ aan vast – of er werd in ieder geval niet zo over gecommuniceerd – terwijl net dat een van de voorwaarden is om teambuilding te laten werken.”

Paintball versus escape room

Over de effectiviteit van teambuilding is er weinig wetenschappelijk onderzoek gepubliceerd. “Dat heeft onder meer met methodologie te maken”, stelt Martijn van der Spek, die aan de Universiteit Utrecht ontwikkeltrajecten voor groeps- en organisatiedynamica opzet. “Het is namelijk erg moeilijk om dergelijke effecten te meten, zeker op de lange termijn. Wat we uit studies over teambuilding wel weten, is dat de deelnemers niet per se denken dat het goed is voor de output van het team, maar wel dat het zou kunnen helpen voor de band tussen de collega’s.”
Om die reden alleen al is het volgens professor Anja Van den Broeck (KU Leuven), die onderzoek doet naar motivatie, nuttig om af en toe een teamactiviteit op poten te zetten. “Goede sociale professionele relaties hebben, is een fundamentele behoefte van werknemers en helpt hen gemotiveerd aan de slag te blijven. Collega’s die samen iets beleven, voelen zich meer verbonden. In die zin kun men dus alleen maar voor teambuilding zijn, waarmee ik niet gezegd heb dat teambuilding altijd over grootse dingen moet gaan. Elke maand met het hele team in de touwen gaan hangen, is zeker niet nodig. Investeer liever in ‘miniteambuildings’, fijne dagelijkse contacten tussen collega’s.”

Maak van teambuilding niet meer dan het is, luidt de conclusie die Van der Spek op basis van de wetenschappelijke literatuur en zijn eigen ervaringen naar voren schuift. “Ga gerust eens met de collega’s kanovaren, als ze dat leuk vinden, maar verwacht daar geen grootse effecten van. Dat je er een slecht functionerend team terug mee op de rails zou kunnen krijgen, is larie. De problemen op het werk worden bij teambuilding immers niet aan de orde gesteld, maar juist even vergeten."

Lees meer in het tijdschrift HR Square.

Als lid van HR Square ontvangt u niet alleen het tijdschrift, maar hebt u ook toegang tot de website met het gehele archief en u geniet van stevige prijsreducties op tal van hoogst interessante evenementen, ook op de HR Square Seminaries, HR Square Masterclass en HR Square Conference.

Hoe wordt u lid? Ga naar www.hrsquare.be of contacteer Pascale Lenaers, pascale.lenaers@hrsquare.be, 0471 85 70 42.

Lees meer over

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen