< Terug naar overzicht

Fulltime werken tast denkvermogen van 40-plussers aan

Wie ouder is dan 40 en nog meer dan drie dagen per week werkt, kan zijn cognitief vermogen aantasten. Zo blijkt uit een studie van de universiteit van Melbourne.

Tot 30 uur per week werken heeft positieve effecten op de hersenen van 40-plussers, maar wanneer er meer wordt gepresteerd, nemen die effecten af. Een 40-plusser die 60 uur per week werkt, heeft zelfs slechtere cognitieve vaardigheden dan een leeftijdsgenoot die helemaal niet werkt.

Het aantal uren dat een werknemer aankan, verschilt dan ook per leeftijd, maar het is toch wat simplistisch om leeftijd als enige factor te nemen, stelt Peter Vlerick, professor Arbeidspsychologie aan de Universiteit Gent. Een verklaring waarom meer dan 30 uur werken slecht zou zijn voor de hersenen, hebben de onderzoekers echter niet.

Hoofdonderzoeker Colin McKenzie noemt het een mes dat aan twee kanten snijdt: “Enerzijds is werken een stimulans voor de hersenactiviteit, maar te veel werken kan anderzijds vermoeidheid en stress veroorzaken, wat nefast is voor de cognitieve functies.”

In België is het sinds 2012 een verplichting voor bedrijven om een leeftijdsbewust personeelsbeleid te voeren, zodat werknemers ouder dan 45 jaar aan de slag kunnen blijven.

Bron: De Morgen (demorgen.be)


Lees meer over

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen