< Terug naar overzicht

‘From scratch’: durf je de organisatie radicaal te hertekenen?

Waarom durven we het niet? Gewoon weer eens ‘from scratch’ beginnen: de organisatie leeg schuiven en de poppetjes opnieuw neerzetten op het speelveld. Een creatieve opfrisactie waarbij u de ouderwetse procesballast overboord zet.

Waarom kennen we dat heerlijk verruimende opruim-en-opnieuw-inrichten gevoel wel als het over ons huis of onze werkkamer gaat, maar durft niemand het ook maar te opperen als het over de organisatie-inrichting gaat? Terwijl alle signalen er overal op wijzen dat die klassieke organisatie-inrichting met managementlagen ons alleen maar vertraagt en bureaucratiseert op een manier die de digitale jongeren gegarandeerd een afknapper zullen vinden?

'From scratch' zou je dan niet voor één afdeling moeten doen, maar gewoon net zoals winkels dat vaak doen: één grote verbouwingsoperatie voor het hele gebouw. De verbouwingstekening dan goed voorbereiden en alle details uittekenen, inclusief de sloop van ‘de muurtjes’ die geen dienst meer hoeven te doen.

Terug naar de essentie

Beperken tot de essentie is ontwerpregel nummer 1. Ook het concept goed uitdenken: pakken we meteen de slag naar zelfsturende teams met zoveel mogelijk autonomie op de werkvloer? U hoeft alleen maar te bedenken ‘wat’ u aan de teams wilt overlaten, ‘hoe’ ze dat gaan doen, is vervolgens aan hen. Accepteer die randvoorwaarden, neem uw tijd. Uw organisatie is daar toch kostbaar en bijzonder genoeg voor?

Aan de slag

Rondcirkelen in nog meer congressen en opleidingen, gaat de actie niet brengen. Aan de slag! Pak een vel wit papier A3-formaat en schets daarop alleen de essentie van de wijze waarop uw product of dienst tot stand komt. Teken wat er gebeurt met uw product of dienst, laat u niet verleiden om aan mensen te denken die bij de totstandkoming een rol hebben. Zet alleen in steekwoorden de ervaring en vaardigheden die nodig zijn om de kernprocessen vlot te laten verlopen. Vraag een paar pientere mensen om met u mee te kijken, als u denkt dat dit de schets verbetert.

Wanneer de schets er al best oké uitziet, pakt u de laatste versie van uw huidige organogram erbij. Dit helpt u niet om uw ontwerp te verbeteren, wel om aan vertrouwen te winnen dat u op de goede weg zit. Mocht uw organogram al up-to-date zijn, dan laat het u vervolgens weinig meer zien dan wat vakjes-in-het-platte-vlak, boven elkaar gestapeld. Grote kans dat u er weinig in terugziet van de dynamiek van het kernproces van uw organisatie.

Bevlogen medewerkers

We zouden dit een eerste stap in ‘operatie from scratch’ kunnen noemen. Een creatieve en opfrissende actie waarbij u ouderwetse procesballast overboord gaat zetten. Dit gaat dus niet over de kwaliteit van uw medewerkers, die hebben namelijk kwaliteiten genoeg. Grote kans dat hun werk er inhoudelijk leuker op wordt, en ze meer gedreven en bevlogen hun bijdrage gaan leveren. 

Bron: HRbase (hrbase.nl)


Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen