< Terug naar overzicht

Fraude met Vlaamse aanmoedigingspremies

De afgelopen tien jaar hebben 187 personen onterecht gebruikgemaakt van een Vlaamse aanmoedigingspremie. Vlaams minister van Werk Philippe Muyters zal dat bedrag nu terugvorderen. Het gaat om 1,3 miljoen euro.

Werknemers in de social profit die over voldoende anciƫnniteit beschikken, kunnen vanaf 50 jaar instappen in een deeltijdse werkregeling. Ze ontvangen behalve hun loon een uitkering van de RVA en de aanvullende Vlaamse aanmoedigingspremie. Maandelijks wordt zo een premie uitbetaald aan 6100 personen voor een bedrag van 1,7 miljoen euro.

Sinds de start van het stelsel in 2001 bestond echter geen controle op die uitbetalingen. Sinds januari 2012 maakt een elektronische gegevensuitwisseling met de RVA dat wel mogelijk. Daaruit blijkt dat 233 personen geen uitkering van de RVA meer krijgen en dus ook geen recht meer hebben op de aanmoedigingspremie. Die dossiers werden stopgezet.

Uit de gegevensuitwisseling blijkt ook dat er in het verleden onterechte betalingen zijn uitgevoerd. Muyters gaat die terugvorderen. 'Het zou van grote oneerlijkheid getuigen om de niet-verschuldigde premies niet terug te vorderen tegenover de meerderheid die wel correct een wijziging doorgaf', aldus Muyters. Hij noemt de terugvordering 'moreel noodzakelijk'. In totaal gaat het om een onterecht uitbetaald bedrag van 1,3 miljoen euro.

Bron: De Tijd

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen