< Terug naar overzicht

Franse sociale partners akkoord over flexibiliteit

De Franse president Nicolas Sarkozy had bij zijn aantreden een revolutie aangekondigd in de sociale verhoudingen. Daarop zette hij de sociale partners onder druk om een hervormingsakkoord te sluiten. Daar zijn ze nu in geslaagd.

De Franse werkgevers en vakbonden hebben een sociaal akkoord gesloten. Voorlopig hoeft president Sarkozy, die de sociale partners onder druk had gezet om een akkoord te sluiten, dus niet met eigen maatregelen te komen. Voorlopig, want het is maar de vraag of het akkoord lang zal standhouden.

Zakenkrant De Tijd weet dat de vakbonden zich niet echt enthousiast tonen over het akkoord. De grootste vakbond, CGT, weigerde als enige van de zes vakbonden de tekst te ondertekenen. Volgens CGT is er te veel aandacht voor flexibiliteit en zijn er te weinig garanties over de sociale bescherming. De onderhandelaar van de vakbond CFDT zei het spijtig te vinden dat veel vakbondsvoorstellen werden verworpen. Toch bestempelde hij het akkoord als een belangrijke vooruitgang.

Het akkoord moet de arbeidsmarkt versoepelen. De proefperiode voor nieuwe werknemers zou voor sommige categorie├źn verlengd worden tot vier maanden. En tijdelijke contracten zouden verlengd kunnen worden tot 36 weken. In ruil hiervoor krijgen de werknemers meer garanties over extra opleidingen en werkloosheidsuitkeringen.

De werkgeversorganisatie Medef toonde zich ook erg tevreden over de invoering van het ontslag met wederzijds akkoord. In het nieuwe systeem zou de werknemer zijn recht op een werkloosheidsuitkering behouden.


(Bron: De Tijd)

Lees meer over

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen